V napadih izraelske vojske med žrtvami tudi otroci

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
08.08.2022 06:00

Sinoči iz Egipta, ki se trudi za premirje, obetajoče informacije, da tako Izrael kot palestinski borci privoljujejo v prekinitev ognja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nemočni palestinski policist pred zbombardirano stavbo v mestu Rafa v Gazi.
EPA

Na območju Gaze so se tudi včeraj še nadaljevali izraelski zračni napadi. Po poročanju nemške tiskovne agencije DPA je izraelska vojska zatrdila, da je v nedeljskih napadih ubila še enega od vodij, šefa južnega krila Islamskega džihada v Gazi oziroma poveljnika njegove oborožene veje Brigade Al Kuds Halida Mansurja. Poleg njega sta v napadu v mestu Rafa bila ubita še dva visoka pripadnika gibanja. Iz Egipta pa se je sinoči izvedelo, da je ta država v mirovnem posredništvu uspela s predlogom za premierje, ki naj bi se začelo v noči na danes.

Od petka, ko so izraelske sile začele najnovejši napad na pripadnike skupine Islamski džihad, je po včerajšnjih podatkih palestinskega ministrstva za zdravje na palestinski strani življenje izgubilo že najmanj 32 ljudi, od tega kar šest otrok, že v petek tudi petletna deklica. Iz Islamskega džihada so v petek zvečer sporočili, da je bil v izraelskem napadu ubit voditelj njihovega severnega oboroženega krila v Gazi Tajser Al Džabari z vzdevkom Abu Mahmud. Poleg tega je bilo do nedelje zvečer v izraelskih zračnih in topniških napadih ranjenih še vsaj 275 Palestincev, je poročala francoska tiskovna agencija AFP. Gibanje Hamas, ki ima oblast na območju Gaze, je včeraj sporočilo, da so enotni z Islamskim džihadom, da pa se spopadom niso pridružili. Na območju Gaze je te dni zavoljo izraelskih izstrelkov zamrlo vse življenje, prebivalci pa se bojijo, da bo nasilje spet doseglo razsežnosti izpred 15 mesecev, ko je bilo v tedanjem nekaj tednov trajajočem konfliktu mrtvih več kot 260 Palestincev in še 15 ljudi na izraelski strani.

Po palestinskih navedbah so za zdaj vse žrtve umrle zaradi izraelskih napadov, izraelska stran pa trdi, da so otroci v soboto umrli, ker je skupini Islamski džihad spodletel poskus izstrelitve rakete proti Izraelu, piše slovenska tiskovna agencija STA, ki povzema tuje vire. Po navedbah izraelske vojske je bilo medtem celotno "višje vodstvo vojaškega krila Islamskega džihada v Gazi nevtralizirano". Kot so še sporočili, so na okupiranem Zahodnem bregu v noči na nedeljo aretirali 22 pripadnikov Islamskega džihada. Katarska televizijska mreža Al Džazira je včeraj objavila, da naj bi med njimi bila še dve vodji Islamskega džihada, pa tudi neka ženska.

Palestinsko skupino Islamski džihad podpira Iran, več zahodnih držav pa jo označuje za teroristično organizacijo. Izraelska vojska je še sporočila, da so napadli že 139 položajev Islamskega džihada, premier Jair Lapid je včeraj zatrdil, da se bo "operacija nadaljevala, dokler bo potrebno", pri čemer je uboj Mansurja označil za "izjemen dosežek".

V Izraelu pojasnjujejo, da so napade v petek začeli, ker da je Islamski džihad načrtoval večji napad v Izraelu. Prvič od začetka najnovejšega nasilja se je alarm za nevarnost napada včeraj zjutraj oglasil tudi v Jeruzalemu, slišati naj bi bilo eksplozije. Po izraelskih trditvah so palestinski skrajneži od petka iz Gaze na ozemlje Izraela izstrelili več kot 500 raket. Toda večino naj bi izraelske protizračne sile prestregle in uničile oziroma so rakete povzročile le gmotono škodo ali pa padle na nenaseljena območja.

Egiptovski predsednik Abdel Fatah Al Sisi, čigar država je tradicionalni posrednik med Izraelom in oboroženimi skupinami v Gazi, je dejal, da se Kairo "24 ur na dan" pogovarja z obema stranema za umiritev razmer, navaja AFP. Sinoči se je nato iz neimenovanih uradnih egiptovskih virov izvedelo, da naj bi Izrael pristal na prekinitev ognja, je sporočila britanska tiskovna agencija Reuters. Kasneje je premirje sprejela tudi palestinska stran.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta