V novem političnem ciklu želi EU postati globalna zelena sila

Zvezdana Bercko Zvezdana Bercko
02.12.2019 04:58

Prvo veliko dejanje nove Evropske komisije, ki je včeraj začela delo, bo predlog zelenega dogovora s poudarkom na pravični tranziciji v brezogljično družbo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Novo vodstvo EU je bilo ob prevzemu dolžnosti dobre volje: (od leve) predsednik Evropskega sveta Charles Michel, predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli in predsednica Evropske centralne banke Christine Lagarde.
Julien Warnand

Nova Evropska komisija pod vodstvom Ursule von der Leyen je včeraj uradno pričela delo. Predsednica je včerajšnji dan posvetila predvsem telefonskim pogovorom s partnerji v skupinah G20 in G7, zlasti pred današnjim začetkom podnebnega vrha v Madridu. Skupaj z novim predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom, predsednikom Evropskega parlamenta Davidom Sassolijem in predsednico Evropske centralne banke Christine Lagarde se je v Bruslju udeležila slovesnosti ob deseti obletnici Lizbonske pogodbe.
Prav Lizbonska pogodba je uvedla položaj stalnega predsednika Evropskega sveta, ki ga je od Poljaka Donalda Tuska prevzel Belgijec Michel. Po njegovem mnenju Lizbonska pogodba še vedno daje orodja za soočenje s sodobnimi izzivi EU. "EU povezuje raznolikost, ki živi znotraj skupne evropske identitete. Lizbonska pogodba jasno opredeljuje različnost kot ključni del evropskega DNK," je poudaril Michel.
"Arhitekturi današnje Evropske unije je dodala še en gradnik, ki je omogočil velik napredek. Njegov cilj je bil povečati učinkovitost in demokratično legitimnost unije ter zagotoviti večjo skladnost ukrepov. Verjamem, da je uniji uspelo v obeh pogledih," je povedal Michel in dodal, da so določila pogodbe danes prav tako relevantna, kot so bila pred desetimi leti, in še vedno dajejo orodja za soočanja s sodobnimi izzivi. Med izzivi EU je posebej izpostavil skupen boj proti podnebnim spremembam. Da bi EU postala globalna sila na področju zelene politike, je sicer osrednji cilj nove Evropske komisije.

Violeta Bulc
Robert Balen

Ob številnih izzivih pogled v prihodnost

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je na krajši slovesnosti ob začetku delovanja novega vodstva EU izpostavila veliko odgovornost novega vodstva za varovanje vrednot EU. "To je odgovornost do evropskega naroda in do naših ustanovnih očetov in mater, prav tako pa je to odgovornost do naših otrok." Kot je poudarila, je njihova odgovornost okrepiti unijo, da bo živela v miru ter ozračju človekovih pravic in svoboščin, prostega trga in izjemnih gospodarskih priložnosti.

Ursula von der Leyen in Christine Lagarde, odslej prvi dami Evrope, sta staknili glavi.
Julien Warnand
Janez Lenarčič
Epa

Kaj lahko premakne Macron?

V iskanju odgovorov na pereče izzive so vse oči uprte v francoskega predsednika Emmanuela Macrona, ki se zdi ob odhajajoči nemški kanclerki Angeli Merkel, odhajajoči Veliki Britaniji, težavah v Španiji in Italiji ter problematičnih vzhodnih članicah edini evropski voditelj, ki lahko kaj premakne. Pa še on ima kopico domačih problemov, ki mu tudi narekujejo evropsko in širšo politiko.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta