V Srbiji in Makedoniji volitve, kljub porastu števila okuženih

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
20.06.2020 05:00

Ne le epidemija novega koronavirusa, tudi volitve bodo zaznamovale letošnje leto v večini držav Zahodnega Balkana. Sezono parlamentarnih volitev bo odprla Srbija, katere volivci se bodo na volišča odpravili že to nedeljo. Volitve, na katerih bo nastopilo 21 list, bi sicer morale biti že konec aprila, a so se zaradi razglasitve izrednih razmer in policijske ure s ciljem zajezitve širjenja okužb odločili, da jih preložijo na junij.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Srbija je prelepljena s plakati Srbske napredne stranke predsednika Aleksandra Vučića.
EPA

Tokrat bodo volitve kljub ponovnemu porastu števila okuženih - ta se na dnevni ravni giblje med 50 in 100 novih primerov - izvedene, saj, kot je dejala predsednica vlade Ana Brnabić, je rast primerov, potem ko so sprostili ukrepe, pričakovana. "A razlogov za paniko ni." Brnabićeva je članica Srbske napredne stranke (SNS), ki jo v volilnem boju vodi predsednik države Aleksandar Vučić in ki se ji brez dvoma obeta ponovna zmaga. Stranka je skupaj z Vučićem na oblasti že od leta 2014, in čeprav smo bili v preteklem letu priča tedenskim protestom zaradi nezadovoljstva ljudi tako z načinom vladanja kot posledično stanjem demokracije in življenjskim standardom v Srbiji, gre naprednjakom na roko, da so v opoziciji številni politiki, ki se, ko so imeli priložnost, na oblasti niso odrezali.
Obenem pa je velik problem opozicije, da je povsem razdrobljena in med sabo skregana. Tako bo del opozicijskih strank in gibanj odšel na volitve - med njimi Gibanje svobodnih državljanov Srbije pod vodstvom znanega igralca Sergeja Trifunovića, ki je bil tudi eden najbolj prepoznavnih obrazov lanskih protestov, a se je te dni povsem diskreditiral. Na twitterju je objavil posnetek prepevanja četniške pesmi, ki poveličuje Dražo Mihajlovića. Obenem je izrazil simpatije do Boška Obranovića iz stranke Dveri in Zveze za Srbijo, ki je sicer eden vidnejših opozicijskih poslancev, a je zaradi svojih skrajnih stališč za številne enako nesprejemljiv kot Vučić. Zveza za Srbijo je v nasprotju s pozivi predstavnikov EU volivce pozvala k bojkotu, češ da ni pogojev za izvedbo poštenih volitev, medtem pa vladni funkcionarji, med katere sodi tudi Ivica Dačić s Socialistično stranko Srbije, ki je zvest koalicijski partner SNS, po državi odpirajo nove ceste, objekte in delijo ključe socialnih stanovanj ter tako nabirajo dodatne predvolilne točke.

Skopje: Odstopljeni Zoran Zaev in vodja opozicije Hristijan Mickovski na plakatu
EPA

Izredne razmere za lažje volitve

Tudi Severni Makedoniji, kjer imajo po odstopu socialdemokrata Zorana Zaeva tehnično vlado že vse od januarja, je epidemija preprečila izvedbo aprilskih parlamentarnih volitev. Te dni so se stranke vendarle poenotile, da jih izvedejo 15. julija, pa čeprav število okuženih enormno raste. Zadnje dni zabeležijo od 120 do 150 novookuženih. Dragan Danilovski z Inštituta za epidemiologijo Medicinske fakultete v Skopju je za televizijo Al Jazeera Balkan ocenil, da je izjemen porast okuženih pripisati sproščanju ukrepov, zaradi česar so tudi ljudje postali manj previdni. Prav tako naj bi bili njihovi strokovnjaki odkrili, da je virus mutiral na način, da se okužba hitreje širi. Z namenom, da bi lahko vse pripravili za volitve, je predsednik države Stevo Pendarovski ponovno razglasil izredne razmere. Kdo bo slavil na tokratnih volitvah, ali proevropsko usmerjena SDSM Zorana Zaeva, ki mu je pred dvema letoma s podpisom Prespanskega sporazuma in privolitvijo v spremembo imena države uspelo končati skoraj tri desetletja trajajoč spor z Grčijo in s tem odpreti vrata državi za članstvo v Natu, ne pa še tudi v EU, ali desnosredinska VMRO-DPMNE, ostaja za zdaj nejasno.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta