Vajgla na španskem vrhovnem sodišču vprašali, ali so katalonski voditelji načrtovali nasilne politične korake

29.04.2019 16:36
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ivo Vajgl
Večer

Poslavljajoči se evropski poslanec Ivo Vajgl (Alde/Desus), nekdanji slovenski zunanji minister, je danes pričal na španskem vrhovnem sodišču, na sojenju  dvanajstim katalonskim političnim in civilnodružbenim voditeljem, ki so obdolženi upora in zlorabe javnih sredstev zaradi priprave in izvedbe referenduma o neodvisnosti Katalonije 1. oktobra 2017.
Vajgl je bil priča na predlog obrambe v primeru obdolženega nekdanjega dolgoletnega evropskega poslanca, člana Zelenih, in nekdanjega katalonskega zunanjega ministra Raüla Romeve. Sodišče je zanimalo, sporočajo iz poslančeve pisarne, ali so imeli Romeva in ostali obdolženci, ki so pripravljali referendum, rezervni načrt, po katerem bi uporabili tudi druga, nasilna sredstva. Vajgl je bil vprašan, ali se je o tem kaj govorilo v evropskem parlamentu januarja 2017 oziroma marca istega leta v Ljubljani, ob obiskih obdolženega, in ali je Romeva v govorih spreminjal svoje stališče, zlasti glede sredstev, ki bi jih lahko uporabili v Kataloniji za politične cilje. Vajgl je "zelo odločno zanikal kakršnokoli pomisel na to, saj je bil Romeva v vsakem svojem nastopu, tudi v imenu svojih kolegov, ki so prav tako obtoženi, vedno na strani mirnega reševanja sporov, dialoga in sporazuma. Tudi referendum, ki so ga pripravili in izvedli leta 2017, je bil zasnovan kot referendum na osnovi dogovora s špansko vlado", je pričal slovenski evropski poslanec. 

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta