(VIDEO in FOTO) Ukrajinska vojska vkorakala v središče Hersona. Zelenski: Za Rusi so ostale mine

STA, M.R., Va
11.11.2022 09:55

Ukrajinska vojska je vkorakala v središče mesta Herson, ki so ga zgodaj zjutraj zapustili ruski vojaki. Naleteli naj bi bili na povsem kaotične prizore, pri tem pa tudi na ranjene ruske vojake, ki so jih zapustili kolegi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Poleg tega posnetki na družbenih omrežjih prikazujejo, da so prihod ukrajinskih vojakov na ulicah mestne četrti Korabelnji pričakali zadovoljni prebivalci. Ti se vozijo v avtomobilih, na katere so nadeli ukrajinske zastave, hkrati pa glasno hupajo in s tem kažejo zadovoljstvo ob zaključku okupacije, ki je trajal več kot osem mesecev. 

Agencija Reuters poroča, da je pripadnik regijskega sveta Hersona povedal, da je pod nadzorom ukrajinske vojska skoraj celotno mesto. Sicer pa oblasti prebivalcem svetujejo, naj ostanejo v svojih domovih, saj ukrajinski vojaki še iščejo morebitne ruske vojake. 

Most, ki povezuje desni in levi breg reke Dnepr, ni več prevozen, kažejo posnetki iz Hersona. Rusi so se namreč umaknili, še vedno pa ni znano, kdaj in kako je bil most porušen. Več o ruskem umiku z desnega brega Hersona lahko preberete TUKAJ.

"To je zagotovo preobrat"

Vojaški analitiki menijo, da ruski umik iz Hersona lahko omogoči obema stranema, da bi se njuni vojaki spopadli kje drugje, pri tem pa poudarjajo, da ni nobenih znakov končanja "posebne vojaške operacije", kot je vojno proti svoji zahodni sosedi poimenovala Moskva. 

"To je zagotovo preobrat, a to še ne pomeni, da je Rusija izgubila ali da je Ukrajina zmagala," je povedal Ben Barry, višji sodelavec londonskega Mednarodnega inštituta za strateške študije, ki meni, da je še prezgodaj, da bi Rusijo odpisali: "Še vedno je sposobna za nove ofenzive ali protinapade."

Moški v uniformi z ukrajinsko zastavo v kraju Kaljinivske v regiji Herson.
Reuters

Ukrajina je samo v sredo znova prevzela nadzor v 12 naseljih v regiji Herson. Skupno je na jugu države od 1. oktobra do danes dobila v roke spet 41 naselij, pravi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Ukrajina naj bi med drugim osvobodila mesto Snihurivka, ki je do Hersona oddaljeno okoli 32 kilometrov. Poleg tega pa je ukrajinska zastava zaplapolala tudi v naselju Kijslivka, ki leži še precej bližje Hersonu. 

V svojem nagovoru je Zelenski dejal, da je bilo v okviru obrambne operacije že na desetine ukrajinskih zastav vrnjenih na pravo mesto. Hkrati je opozoril, da so ruski vojaki za seboj pustili na tisoče bomb in streliva. "Okoli 170.000 kvadratnih kilometrov je prekritih z minami," je še dodal. 

Tudi Zelenski je potrdil vstop ukrajinskih sil v Herson. Na družbenih omrežjih je zapisal, da je mesto ponovno ukrajinsko. "Naši ljudje. Naš Herson," je sporočil na Telegramu ob videoposnetku, na katerem je videti ukrajinske vojake in prebivalce mesta. Je pa tudi povedal, da je za Rusi ostalo ogromno min in da bo treba najprej razminirati vsaj glavne ceste. 

V regiji še vedno 40 tisoč ruskih vojakov

Še vedno pa ruske sile niso zapustile mesta Herson. V celotni regiji naj bi bilo prisotnih 40.000 ruskih vojakov, ocenjuje ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov. Obveščevalni podatki po njegovih besedah nakazujejo, da so ruski vojaki še vedno v mestu Herson, okoli njega in tudi še vedno na zahodnem bregu reke Dnepr. Po nekaterih podatkih bi lahko bilo na desnem bregu omenjene reke okoli 20.000 ruskih vojakov. Reznikov tudi meni, da bi ruske sile za umik iz Hersona potrebovale najmanj en teden. 

V zadnjih 24 urah je bilo, sodeč po satelitskih posnetkih Maxar Technologies in drugih fotografijah, uničenih najmanj sedem mostov, od katerih štirje prrečkajo Dnepr. 

Maxar Technologies
Maxar Technologies/Reuters
Maxar Technologies
Maxar Technologies

Tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov je potrdil, da ruska vojska že vrši napade z letali, raketami in topništvom na ukrajinske sile na desnem bregu. Po njegovih besedah se je prek reke umaknilo 30.000 ruskih vojakov in 5000 kosov vojaške opreme. Kot je zatrdil, vojska ob umiku Ukrajincem ni pustila niti enega kosa oborožitve. Ruske sile zdaj vzpostavljajo obrambne položaje na levem bregu, je dodal.

ZDA so napovedale, da bodo Ukrajini dobavile še za dodatnih 400 milijonov dolarjev orožja. Kot je objavil obrambni minister Lloyd Austin, naj bi med drugim Ukrajina prejela štiri protizračne sisteme Avenger, rakete za protizračne sisteme HAWK, dodatne rakete za raketni sistem HIMARS, dodatno strelivo za topništvo ter tudi zaščitno zimsko opremo. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta