(VIDEO) Panika zaradi morskega psa na Viru: Ni vsaka plavut morski pes

GR.G.
12.07.2019 13:21
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična. Vrsta morskega psa, ki so ga opazili na otoku Viru, naj ne bi bila nevarna za ljudi.

Jutranjim kopalcem na plaži Biskupljača na Hrvaškem se je okoli 8.30 približal morski pes, piše Index.hr. Po poročanju spletnega portala HRT naj bi ta celo zaplaval v ograjeno območje, namenjeno kopalcem, od koder se je neuspešno skušal vrniti na odprto morje, dokler ga nista tja usmerila kopalca.
{facebookpost}https://www.facebook.com/cro2go/videos/917211692013518/{/facebookpost}
Po pisanju Facebook strani Cro2Go je dogajanje snemala tudi družina Kranjec iz Zagreba, ki je zapisala: "Domnevno je ves čas krožil ob plaži. Ne vem, ali je potem odplaval. Tudi veliko drugih ljudi je snemalo dogajanje. Nekateri so šli bližje pogledat tudi s čolnom, da vidijo, za kaj natančno gre. Šlo naj bi za sinjega morskega psa, ki ne napada ljudi." 
{embed_youtube}https://youtu.be/tPSmoMu46H4{/embed_youtube}
HRT dodatno pojasnjuje, da sta Ivan in Mate Ravlić morskemu psu pomagala zaplavati iz omejenega območja. Odrasli sinji morski pes lahko tehta tudi več kot 100 kilogramov.

Očitno vendarle ni bil morski pes

Strokovnjaki Inštituta za oceanografijo in ribištvo iz Splita pa so na Facebooku danes popoldne zapisali, da vsaka plavut, ki štrli iz morja, še ni morski pes. Dodali so, da gre za ribo jadrovnico (hrv. "iglan"). Ob tem poudarjajo, da je prisotnost te vrste v Jadranskem morju v poletnem času povsem običajna. "Tudi ni neobičajno, da se približa obali, plaži in tudi lukam. Samo brez panike," so na koncu pomirili ljudi.
{facebookpost}https://www.facebook.com/izorsplit/posts/1203404173174967{/facebookpost}

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta