(VIDEO) Po morju pluje "splav", velik za 20.000 nogometnih igrišč

Miha Raičevič
26.08.2019 08:05

V Tihem oceanu na morju plava ogromen "splav", ki je nastal iz vulkanskih kamenin.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
epa07794487 An undated handout photo made available by Sail Surf ROAM shows Michael Hoult holding large pieces of pumice after collecting it from a large pumice raft near Tonga in the South Pacific Sea. It is believed that the pumice raft stretches over 150 sq kilometers and was the result of an underwater volcanic eruption. EPA/SAIL SURF ROAM/HANDOUT CREDIT: SailSurfROAM HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES
Sail Surf Roam/Handout

Razprostira se na več kot 150 kvadratnih kilometrih, kar pomeni, da bi lahko na njem postavili 20.000 nogometnih igrišč, prva pa sta ga opazila avstralska pomorca. Strokovnjaki menijo, da je splav verjetno nastal kot posledica bruhanja podmorskega vulkana v bližini Tonge, ki je glede na satelitske posnetke začel bruhati 7. avgusta. 
Mornarje so zaradi tega opozorili, naj bodo previdni. "Splav" je nastal iz plovne vulkanske kamenine, ki se formira, ko se magma zelo hitro ohladi. 
{twitter}​https://twitter.com/7NewsGoldCoast/status/1165179363077185537{/twitter}
Prvi je "splav" opazil avstralski par, ki je s katamaranom plul proti Fidžiju. Kamenina mu je celo onesposobila krmilo, a sta uspela rešiti težavo in sta odplula naprej. Vzorce kamenin sta poslala raziskovalcem v tehnološko univerzo v Queenslandu. 
Geolog in profesor na omenjeni univerzi Scott Bryan je pojasnil, da je tak pojav mogoče videti na približno vsakih pet let. Satelitski posnetki so pokazali, da je velik "splav" zdaj razdeljen na dva večja kosa, poleg pa po morju plava še veliko manjših trakov kamenine. 
{twitter}https://twitter.com/jscarto/status/1164683869418860544{/twitter}
"Splav" nosijo morski tokovi in lahko predstavlja tudi transportno sredstvo za žive organizme. Ti naj bi se nanj prijeli v naslednjih tednih, pravi Bryan. Trenutno "splav" nese proti Fidžiju, zelo verjetno pa ga bo odneslo tudi mimo Nove Kaledonije in Vanuatuja, nato pa bi lahko dosegel tudi Avstralijo. 
{twitter}https://twitter.com/MPRnews/status/1165757399862534144{/twitter}

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta