(VIDEO) Ruski droni uničujejo mogočne ameriške tanke: "Kvarijo se in škodi jim dež"

M.R.
30.05.2024 09:56

Ukrajinski vojaki, ki upravljajo z ameriškimi tanki abrams, pravijo, da imajo oklepniki več slabosti, zaradi katerih se sprašujejo o njihovi uporabnosti na fronti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Moskvi so v začetku maja razstavili ostanke poškodovanega abramsa.
Profimedia

Ukrajinski vojaki so za ameriško televizijo CNN povedali, da je oklep tankov prešibek za moderno orožje. "Ne more zaščititi posadke v tanku. Danes se bojujemo z droni. Takoj ko opazijo tank, ga začnejo ciljati," je povedal vojak z vzdevkom Joker

Njegov kolega Dnjepro pa je dodal, da so prav abramsi glavna tarča Rusov. "Če ni obrambe, posadka na bojišču ne bo preživela," je povedal. Na večjem delu bojne linije trenutno namreč primarno uporabljajo tako imenovane drone kamikaze, gre za majhne in natančne drone, ki lahko napadejo pehoto in povzročijo znatno škodo tudi na tankih. 

Eksplozivni FPV-droni, ki jih vojaki upravljajo s pomočjo očal, kakršne uporabljajo tudi igričarji, so namreč spremenili način bojevanja, ukrajinski vojaki pa so zaradi abramsovskih omejitev plačali veliko ceno. 

Ameriški predsednik Joe Biden je ob odločitvi, da bodo ZDA Ukrajini izročile abramse, dejal, da ta gesta dokazuje trajno in neomajno ameriško zavezanost Ukrajini. Ukrajini so združene države poslale 31 tankov M1A1 abrams, dobila jih je 47. mehanizirana brigada ukrajinske vojske. Ta se je borila tudi v Avdijivki, v večmesečnih bojih za to mesto pa je izgubila kar osem 69 ton težkih abramsov. V večini primerov zaradi ruskih napadov z droni. Pri tem je en vojak ostal brez noge.

Omenjena brigada je po padcu Avdijivke abramse umaknila. CNN je poročal, da ti ameriški tanki niso ranljivi le zaradi dronov, temveč tudi zaradi svojih tehničnih težav. Tako so novinarji omenjene ameriške televizije v Ukrajini opazili enega, ki je bil že nekaj časa parkiran, vojaki pa so jim povedali, da je bil nedavno pripeljan iz Poljske, a da že ima težave z motorjem. Ukrajinci so se tudi pritožili, da lahko v dežju in megli kondenzacija "scvre" elektroniko vozila. Dodaten problem pa predstavlja strelivo, ki ni pravega tipa za trenutne boje. 

Ljudje si v Moskvi ogledujejo uničeni ameriški tank.
EPA

"Kar imamo, je bolj uporabno za neposredne spopade tanka proti tanku, kar pa se dogaja zelo redko. Precej bolj pogosto igramo vlogo topništva. Uničiti je treba drevored ali zgradbo. Imeli smo primer, ko smo izstrelili 17 izstrelkov v hišo, pa je še kar stala," je povedal Joker. 

Zasmehovanje na ruski strani

Ruski vojaški analitiki so se norčevali iz tankov, rekoč, da gre za "stare, prazne pločevinaste kante". Enega izmed njih so ruske sile zajele in z njim paradirale po Rdečem trgu v Kremlju. Ukrajinski vojaki pravijo, da so ti tanki namenjeni Natovemu slogu bojevanja, ki predvideva, da letalske sile in topništvo pripravijo bojišče za napredovanje tankov in pehote. "Mi nimamo letalstva in topništva. Imamo samo tank in to je problem," je dodal Joker.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta