(VIDEO) Spektakularni posnetek padca meteorita pri hrvaški Reki

25.08.2021 10:42
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
View of a planet from space during meteorite impact, Image: 246936259, License: Royalty-free, Restrictions:, Model Release: no, Credit line: sebastien decoret/Panthermedia/Profimedia (foto: Sebastien Decoret/Panthermedia/Profimedia)
Sebastien Decoret/Panthermedia/Profimedia

Pri ognjeni krogli, ki so jo v noči po vrhuncu roja Perzeidov posnele kamere Hrvaškega meteorskega omrežja iz Buzeta, Huma, Pulja, Roče in Tićane ter kamere globalne meteorske mreže iz Italije in Slovenije in celo Prage, je šlo za meteorit, ki je bil najbolj svetel, ko je letel nad Reko. Krogla je bila svetla kot polna Luna, so zapisali pri Hrvaški astronomski zvezi (HAS). Glavni tajnik Dorian Božičević pojasnjuje, da ne morejo oceniti, kolikšna je vrednost meteorita na trgu, saj ne vedo, iz katerega materiala je, piše 24sata.hr. Zapisali so še, da pri opazovanem meteoritu ni šlo za Perzeid.

Ognjena krogla je svoj polet začela ob 4.05 na višini 92,7 kilometra, v zemljino atmosfero pa je meteorit priletel s hitrostjo 13 kilometrov na sekundo. V osmih sekundah je na višini 23,2 kilometra končal svojo pot. Po izračunih HAS je od meteorita ostal približno 150 gramov velik kos, ki je na tla padel nekje v gorah jugovzhodno od Reke na neprehodnem in nevarnem terenu. Zato so se odločili, da iskanja meteorita ne bodo organizirali.

Je pa to že drugi primer padca meteorita, ki ga je letos zaznala Hrvaška meteorna mreža. Prvi je bil na območju Šibenika konec februarja, ko je šlo za meteorit velikosti žogice za golf. "Upajmo, da bomo opazili tretjega, ki bo imel ugodnejši izid kot prejšnja dva," so zaključili pri Hrvaški astronomski zvezi. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta