(VIDEO) V Avstraliji val lažnih ugrabitev med kitajskimi študenti

M.R.
28.07.2020 17:09

Avstralska policija opozarja univerze in kitajske oblasti pred valom lažnih ugrabitev, ki jih tuji študenti uprizarjajo in tako od svojih družin skušajo izsiliti denar za "odkupnino".

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Med tem ko se med Avstralijo in Kitajsko stopnjujejo napetosti zaradi menjave, človekovih pravic in obtožb o z državo povezanimi hekerskimi vdori, je policija sporočila, da je obravnavala osem primerov navideznih ugrabitev, pri katerih so zahtevali izplačilo v skupni višini 2,3 milijona dolarjev (okoli 19,6 milijona evrov). 
V zadnjih nekaj mesecih se je skoraj vsak teden ena žrtev ujela v takšno prevaro, razlaga vodja kriminalistične policije v avstralski zvezni državi Novi Južni Wales Darren Benett
Tarča teh izsiljevanj so kitajski študenti v Sydneyju. Prevaranti, ki se predstavijo kot predstavniki kitajskih oblasti, jih pokličejo in od njih zahtevajo, da uprizorijo svojo ugrabitev in izsilijo denar od svojih družin. Žrtev prepričajo, da je bila na Kitajskem vpletena v zločin, ali pa da ji je bila ukradena identiteta. Od njih nato zahtevajo plačilo, s čimer bi se izognili pravnemu postopku, aretaciji ali deportaciji.
{twitter}https://twitter.com/Reuters/status/1288103161845121024{/twitter}
"Če dobite takšen klic, prekinite in pokličite policijo, pokličite vašo univerzo, zagotovo pa ne plačajte denarja," je pozval Benett. Samo v Novem Južnem Walesu je sicer vpisanih 212 tisoč tujih študentov, pravi avstralska policija. Avstralske univerze pa se bojijo, da bodo zaradi zaprtja meje ob izbruhu koronavirusa izgubile milijarde dolarjev letno.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta