Vladajoči stranki spodrsnilo: Stranka kosovskega premierja osvojila manj kot šestino županskih mest

STA
15.11.2021 20:45

Samoopredelitev, stranka premiera Albina Kurtija, je osvojila le pet od 38 županskih mest predvsem zato, ker na lokalni ravni še ni ustvarila široke in trdne baze

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Perparim Rama iz opozicijske Demokratske lige Kosova je osvojil župansko mesto v Prištini.

EPA

Na lokalnih volitvah na Kosovu se je reformno usmerjena leva stranka Samoopredelitev (Vetevendosje) premierja Albina Kurtija v nedeljo odrezala bistveno slabše, kot je upala. Po preštetju okoli 80 odstotkov glasov, oddanih v drugem krogu volitev, je osvojila vsega pet od 38 županskih mest, je sporočila volilna komisija.

Med drugim je opoziciji pripadla zmaga v prestolnici Priština in v drugem največjem kosovskem mestu Prizren ter v Đakovici. Je pa Samoopredelitev oziroma njen kandidat Albani Hyseni slavil v mestu Gnjilane. Volilna udeležba je bila manj kot 38-odstotna, poroča kosovski portal Koha Ditore, v prvem krogu pred slabim mesecem je bila približno 43-odstotna.

Z drugim krogom volitev županov, ki je bil potreben v 21 občinah, so se lokalne volitve končale. V prvem krogu je opozicija osvojila že 17 občin, v nedeljo je uspeh v veliki meri ponovila. Najbolje se je odrezala Srbska lista, ki ji je pripadlo skupno deset županskih mest v večinsko srbskem delu Kosova. V skupno 21 občinah so slavile druge opozicijske stranke.

Županske volitve v Prištini je Samoopredelitev sicer izgubila za las. Po preštetju vseh oddanih glasovnic je namreč kandidat Demokratske lige Kosova (LDK) Perparima Rame prejel dobrih 51 odstotkov glasov, njegov tekmec iz vrst Samoopredelitve Arben Vitio pa slabih 49 odstotkov. Slednji je sicer v prvem krogu prepričljivo premagal Ramo. Tudi v Prizrenu kandidat vladajoče stranke očitno ni imel sreče. Tam je kandidat Demokratske stranke Kosova (PDK) Shaqir Totaj kandidata Samoopredelitve Mytaherja Haskuko prav tako premagal z 51 proti 49 odstotkom. Poznavalci poraz Samoopredelitve v Prištini pripisujejo temu, da je Vitia šele tik pred volitvami in sredi pandemije covida-19 odstopil z mesta ministra za zdravje in tako na pritisk stranke omogočil lastno kandidaturo za župana. Vitia se je sicer v boju proti zdravstveni krizi dobro odrezal, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Poleg tega si Samoopredelitev kot relativno nova stranka v primerjavi z opozicijskimi rivalkami na lokalni ravni še ni uspela vzpostaviti široke, trdne volilne baze.

Na ravni države koalicija pod vodstvom te stranke sicer vlada od marca letos. Karizmatični Kurti je volivce prepričljivo osvojil predvsem z obljubami o odločnem boju proti razširjeni korupciji in boljšem vodenju gospodarstva.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta