Volivci kaznovali britanske konservativce

V. B.
06.05.2022 15:52

Na lokalnih volitvah je stranka premierja Borisa Johnsona doživela boleč poraz, še zlasti v Londonu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Boris Johnson ima več kot dovolj razlogov, da se drži za glavo. 
Reuters

Veseljačenje in popivanje v vladnih sobanah, medtem ko so bili navadni Britanci zaradi covida primorani v samoizolacijo ter delo od doma, pa tudi naraščajoča draginja so hudo udarili po britanski vladajoči konservativni stranki premierja Borisa Johnsona. Ljudje so konservativcem izstavili račun na lokalnih volitvah, kjer so se morali torijci soočiti z nekaj hudimi porazi. Najbolj jih peče zmaga laburistov v londonskem Westminster, kjer je večina vladnih stavb, in po štirih desetletjih tudi v okrožju Wandsworth. Na Otoku je že slišati, da je Johnson doživel svoj Waterloo.

Premier Johnson je priznal, da je za njimi težka noč, rezultati pa so po njegovih besedah mešani, ponekod so doživeli neuspeh, v nekaterih drugih delih države, kjer nikoli niso volili za konservativce, pa so zabeležili dober rezultat. Dejal je še, da je razumel sporočilo volivcev, da se mora vlada osredotočiti na okrevanje po pandemiji. A mnogi konservativci so bolj kritični. Tako je nekdanja premierka, zdaj poslanka Theresa May izid volitev označila za katastrofalnega. Potem ko so ugibanja o nezaupnici Johnsonu zaradi afere Partygate v stranki, ki so bila glasna v začetku leta, zaradi vojne v Ukrajini nekoliko potihnila, bi jih lahko slab rezultat znova obudil. Glasovanje lahko zahteva 53 konservativnih poslancev. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta