Vsa Avstrija v turkizno modri

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
30.09.2019 18:19

Od volivcev kaznovani svobodnjaki se zaklinjajo, da gredo v opozicijo, Zeleni bodo za Kurza trd pogajalski oreh, SPÖ pa bi šla v vlado, a si tega še ne upa priznati.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Sebastian Kurz, komaj 33-letni nekdanji kancler, je jasni zmagovalec nedeljskih predčasnih volitev v Avstriji. Od Nižjeavstrijskega pa vse do Predarlskega je Avstrija zavita v turkizno modro barvo, ki je nova barva nekdanjih črnih in nove Ljudske stranke (ÖVP), kot ji reče prav Kurz. Nekaj socialdemokratskih (SPÖ) rdečih otočkov je sicer še ostalo. Predvsem Dunaj ostaja rdeč pa posamezne občine na Zgornjeavstrijskem in Gradiščanskem ter na severu Štajerske in na jugu Koroške. SPÖ je namreč pristala pri zgodovinsko najnižjem rezultatu.
Med blizu 2100 avstrijskimi občinami pa je vendarle nekaj svobodnjaško modro obarvanih. Ena je na Zgornjeavstrijskem, osem pa na severu Koroške. Avstrijski volivci so afero Ibiza prejšnjega vodje svobodnjakov Heinza-Christiana Stracheja, ko je v vili na španskem otoku - tajno in seveda ilegalno sneman - ob vodki, red bulu in vrečici kokaina lažni nečakinji ruskega oligarha pred volitvami, tudi predčasnimi, leta 2017 sproščeno obljubljal posle z vlado, če le podprejo njegovo FPÖ in ji čez kupljene medije zagotovijo vpliv na javnost. Predvolilne ankete so sicer kazale, da desničarska in populistična FPÖ ne bo zgrmela za kar deset odstotnih točk. A očitno ji je tako rekoč žebelj v krsto zabila še ena afera Stracheja, ki je prišla na dan le nekaj dni pred 29. septembrom letos. V njej se je razkrilo, da je poglavar svobodnjakov za zasebne račune uporabljal strankarski črni fond.
O vladi z vsemi strankami
Pa poglejmo. Glede na današnje, še zmeraj začasne rezultate, kot poroča Slovenska tiskovna agencija, saj glasove po pošti, ki jih je 1,040.000, še štejejo, je ÖVP dobila 37,1 odstotka glasov. Zgodovinsko zmago s ponovnim vstopom v zvezni parlament, iz katerega so na volitvah 2017 tako neslavno odleteli, slavijo Zeleni s 14 odstotki glasov, svojim rekordom. Kot že omenjeno, je hud poraz utrpela SPÖ, ki so ji našteli le 21,7 odstotka glasov, in še hujšega FPÖ. FPÖ je dobila 16,1 odstotka, še pred dvema letoma pa 26 odstotkov glasov. SPÖ je takrat imela še 27 odstotkov glasov. Volilna udeležba 6,4 milijona volilnih upravičencev naj bi bila nekaj nižja kot leta 2017, ko je bila 80-odstotna.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta