Vučić spet zapira srbska mesta

Napoved, da bo vlada zaprla tudi študentske domove v Beogradu, je študente ponoči pognala na ulice, zjutraj so jim oblasti sporočile, da tega ukrepa za zajezitev vnovične epidemije ne bo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Trg Nikole Pašića pred srbsko skupščino v Beogradu je bil v noči na petek poln besnih študentov.
Twitter

Srbska vlada je v Beogradu, kjer se okužbe z novim koronavirusom znova hitro širijo, uvedla paket omejevalnih ukrepov, namenjenih zajezitvi epidemije. Nočni klubi, številni bari in restavracije na splavih bodo ob 23. uri morali zapreti vrata. Beograjčani, ki v trgovskih središčih in v javnem prevozu ne bodo nosili obraznih mask, bodo plačali 50 evrov kazni, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).
Vlada je te in še nekatere druge ukrepe, ki začejo veljati jutri, sprejela za obdobje 14 dni. V četrtek zvečer jih je na nacionalni televiziji RTS napovedal predsednik Aleksandar Vučić. Pri tem je preteče dodal, da če bi bilo to odvisno le od njega, bi prestolnico zaprl in v njej odredil sedemdnevno policijsko uro: "To bi bila najhitrejša rešitev!" V Beogradu imajo kar 82,5 odstotka vseh okužb v državi, čeprav v prestolnici živi 22,7 odstotka vsega prebivalstva Srbije. Zbiranja v zaprtih prostorih so omejena na največ 100 udeležencev, tista zunaj pa na največ 500 udeležencev. Tudi na množičnih dogodkih je obvezno nošnje mask in spoštovanje medsebojne razdalje.
Izredne razmere so poleg Beograda razglasili še v nekaterih drugih srbskih mestih, kot so Novi Pazar, Vranje in Kragujevac. Na najhujše ogorčenje in proteste pa je naletela Vučićeva napoved zaprtja študentskih domov v Beogradu, češ, saj da so ti postali eno od žarišč covida-19, je poročala srbska tiskovna agencija Tanjug. Po tej novici so se v četrtek zvečer na ulice Novega Beograda nemudoma zgrnili študentje in se čez Brankov most glasno odpravili protestirat pred srbsko skupščino v središču prestolnice. Tam so vso noč vzklikali, da "nočejo iti domov". Danes zjutraj pa jim je minister za šolstvo Mladen Šarčević sporočil, da študentski domovi ostajajo odprti. Kajti ukrep o njihovem zaprtju naj bi bil sprejet na "napačnih podatkih glede števila okužb v domovih". Kot poroča spletni portal Al Džazira, naj bi iz beograjskih študentskih domov bila le petina, to je 49 oseb, vseh v glavnem mestu s covidom-19 okuženih študentov.
V Srbiji so doslej zabeležili več kot 15.000 okužb s koronavirusom ter 287 smrti. Epidemiološka slika se je tam že začela izboljševati, zato so oblasti omilile številne ukrepe, namenjene zajezitvi epidemije. Vendar so se razmere v drugi polovici junija znova hitro poslabšale. Mnogi za to med drugim krivijo vlado, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Ta je kljub opozorilom 21. junija izvedla parlamentarne volitve, na katerih je nato prepričljivo slavila vladajoča Vučićeva Srbska napredna stranka.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta