Za obglavljenjega francoskega učitelja je bila razglašena smrtna obsodba

STA, M.R.
19.10.2020 10:22

Za učitelja, ki ga je v petek v predmestju Pariza obglavil mlad Čečen, je bila razpisana fatva oz. smrtna obsodba, je povedal francoski notranji minister Gerald Darmanin. Oblasti po napadu okrepljeno posredujejo proti skrajnemu islamu in v tem okviru je danes policija v Franciji že izvedla preiskave na domovih več deset ljudi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Včeraj so se po mestih v Franciji zbrali ljudje, ki so protestirali proti terorizmu, hkrati pa izkazali spoštovanje do ubitega učitelja.
EPA

K umoru učitelja, ki je dijakom med poukom pokazal karikature islamskega preroka Mohameda, sta pozvala oče ene od dijakinj in policiji znan islamistični skrajnež. "Očitno sta izrekla fatvo nad učiteljem," je danes za radio Europe 1 dejal Gerald Darmanin. Oba sta med 11 ljudmi, doslej prijetimi v povezavi z napadom, ki ga je izvedel 18-letni Čečen s statusom begunca.

Preiskava in posredovanje oblasti se tri dni po brutalnem umoru nadaljujeta. Policija je danes po navedbah Darmanina preiskala domove več deset islamskih skrajnežev. Podobne operacije gre pričakovati tudi v prihodnjih dneh, pri čemer niso nujno povezane z nedavnim napadom.

Sprožili so tudi prek 80 preiskav sovražnega govora na spletu, ki je sledil smrti učitelja. Gre predvsem za objave, ki naj bi poveličevale dejanje napadalca.

Okrepljeno posredovanje sledi zasedanju francoskega sveta za obrambo in nacionalno varnost pod vodstvom predsednika Emmanuela Macrona, ki je v nedeljo zvečer potrdil nove ukrepe za zaostritev boja proti islamistični radikalizaciji in okrepitev varnosti v šolah.

Darmanin je danes v tem okviru napovedal še, da bodo oblasti ta teden pod drobnogled vzele več deset muslimanskih združenj, ki jim grozi celo razpustitev. "Vidimo, kako se politični islam združuje z radikalnim islamom in na koncu vodi v terorizem. Proti političnemu islamu se je treba bojevati z enako močjo kot proti terorizmu," je dejal Darmanin, čigar besede povzema francoski časnik Le Figaro.

Učitelj zgodovine in geografije Samuel Paty je bil umorjen v petek popoldne, ko se je vračal iz šole domov. Napadalca je policija v posredovanju kmalu zatem ubila, še pred tem pa se je na spletu bahal z dejanjem in zapisal, da je žrtev ponižala preroka Mohameda.

47-letni profesor je namreč v okviru razprave o svobodi izražanja pri pouku nedavno pokazal njegove karikature. Zaradi tega je oče ene od dijakinj na spletu pozival k "mobilizaciji" proti njemu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta