Zagrebški župan Bandić častni doktor: Zasluži si, pravi nekdanji hrvaški predsednik Josipović

20.03.2019 10:09
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Milan Bandić
EPA

"Sem na povsem drugi strani političnega spektra, a bi bil nepošten, če ne rečem, da problem, ki je obstajal več kot sto let, brez njega ne bi bil nikoli rešen. Pogovarjal sem se s številnimi bivšimi študenti in sem mu hvaležen. To je ena od pozitivnih stvari, ki jih je naredil."
Tako je šel v bran skoraj že dve desetletji županu Zagreba Milanu Bandiću nekdanji predsednik Hrvaške Ivo Josipović, po izobrazbi akademski glasbenik. Kot je znano, zagrebška glasbena akademija predlaga častni doktorat za Bandića, ker da je bistveno pripomogel, da so poslopje akademije naposled prenovili, kar se je, namreč pobuda za doktorat, pokrilo z istovrstnimi prizadevanji kontroverznega rektorja zagrebške univerze Damirja Borasa, tistega univerzitetnika, ki je bil dekan Filozofske fakultete v Zagrebu pred leti, ko je bil na filozofski velik študentski upor. 
A več je presenečenih in negativnih odzivov na pobudo za častni doktorat županu, ki mu ni mogoče odreči spretnosti pri vodenju hrvaške prestolnice, obenem pa ves čas hodi po robu in nad njim visijo tudi sumi korupcije v različnih mestnih poslih. Bandić častni doktor, najboljši hrvaški znanstveniki pa v prostovoljno-neprostovoljnem izgnanstvu v tujini, kot na primer molekularni biolog svetovne slave dr. Ivan Đikić, to je eden od kontra odzivov. In znanstveniki so začeli omenjati, da bodo protestno vrnili svoje zagrebške diplome in doktorate, če bo župan res častni doktor. To je metaforična klofuta vsem kakovostnim ljudem z zagrebške univerze, se je oglasil zdaj doktorand na Oxfordu Vuk Vuković

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta