Zagrebški župan Milan Bandić častni doktor, Ivan Đikić izgnan

STA, VČ
19.03.2019 18:50
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Milan Bandić 
Profimedia

Senat zagrebške univerze je danes imenoval komisijo, ki bo v dveh mesecih pripravila poročilo, podlago za podelitev častnega doktorata dolgoletnemu zagrebškemu županu Milanu Bandiću
Pobudo za podelitev častnega doktorata je sprožila zagrebška glasbena akademija, ker da si je Bandić med svojim 19-letnim vodenjem hrvaške prestolnice osebno prizadeval za uresničitev pomembnih projektov za razvoj zagrebške univerze. Med drugim so izpostavili Bandićevo vlogo pri zagotavljanju sredstev za različne investicije, kot je bila prenova poslopja, kjer je zdaj glasbena akademija. Omenili so tudi Bandićev prispevek pri drugih investicijah, kot je objekt za namestitev in štipendiranje študentov.
Pobuda je na Hrvaškem naletela na številne kritike, saj z Bandićem povezujejo več afer. Hrvaška ministrica za znanost in izobraževanje Blaženka Divjak je danes dejala, da univerza avtonomno odloča o podelitvi častnih doktoratov, da pa se je treba tudi zavedati, kakšno sporočilo s svojo izbiro pošilja javnosti, še posebej mladim. Dosežki in osebna integriteta častnega doktorja predstavljajo vrednote, za katere si prizadeva univerza, je dejala. Nasprotniki Bandićevega častnega doktorata iz vrst opozicijskih politikov in profesorjev zagrebške univerze menijo, da Bandić nima nobenih etičnih niti moralnih vrednot, ki jih izpostavlja univerza. Ob tem ne zanikajo Bandićeve vloge pri reševanju prostorske stiske glasbene akademije, a poudarjajo, da je prenovo stavbe omogočil z denarjem iz mestne blagajne. Pravijo tudi, da niso presenečeni nad merili zagrebške univerze, potem ko so lani podelili častni doktorat predsedniku HDZ BiH Draganu Čoviću, pred leti pa zavrnili predlog, da bi častni doktorat dobila nemška kanclerka Angela Merkel. Kontroverzni
rektor zagrebške univerze Damir Boras je danes v odzivu na kritike izpostavil, da doktorata ne bodo podelili zaradi afer, temveč zaradi Bandićevih prizadevanj za izboljšanje univerze. Ni pa odgovoril, s čim si je Bandić zaslužil častni doktorat. Damir Bakić, protikandidat Borasa na lanskoletnih rektorskih volitvah, je za index.hr izjavil, da je to črn dan za univerzo. Vrstijo se odzivi, češ, župan častni doktor, znanstvenik svetovne slave, kot je molekularni biolog dr. Ivan Đikić, na primer, pa nepriznan in izgnan v tujino.  
Hrvaški urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) je decembra lani vložil novo obtožnico proti Bandiću zaradi domnevnega kriminala pri reševanju problema mestnih odpadkov. Lani se je začelo sojenje Bandiću zaradi zlorabe položaja in pooblastil v primeru Agram, nepravnomočno pa je oproščen obtožb v aferi stojnice. Bandić je bil v letih 2015 in 2016 dvakrat v priporu, po plačani rekordno visoki varščini 15 milijonov kun (2,1 milijona evrov) pa so ga izpustili, da se brani s prostosti. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta