Zamude avtobusov: Ždel je na postaji in čakal

Tina Recek Tina Recek
26.08.2019 23:11

Vzrok za zamude avtobusov na mednarodnih linijah so preobremenjenost avtocest z avtomobili in natančni pregledi na meji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Poleti se pripravite, da bo avtobus na mednarodnih linijah morda zamujal od 30 do 120 minut in več. 
Robert Balen

Če se v turistični sezoni odpravite z avtobusom na morje, morate imeti jeklene živce. Vsaj na ljubljanskem koncu, kajti zelo verjetno boste obstali nemočni v čakanju na avtobus, kot je to doletelo našega bralca v avgustu.
Po voznem redu bi moral ob 21. uri sesti v avtobus prevoznika Nomago v Ljubljani in nekaj minut čez eno uro zjutraj prispeti v priljubljeno hrvaško obmorsko letovišče Rovinj. A avtobus, ki bi moral potnika pobrati in je pripeljal iz Frankfurta, je prispel v Ljubljano s skoraj dveurno zamudo.

Namesto na morje čakanje na peronu

Bralca nihče ni obvestil o zamudi - ne po zvočniku na postaji ne drugače. Po polurnem čakanju na peronu se je s še eno potnico le odpravil do tamkajšnje prometne pisarne in se pozanimal, kaj je z želenim prevozom. Zaposleni je po telefonu poklical prevoznika, a se sprva nihče ni oglasil. Po nekaj minutah pa je prevoznik sporočil, da je avtobus - na Jesenicah. Informacijo so iz prometen pisarne nato vendarle posredovali potnikom.

Dolžni so sporočati lokacije in zamude

Na vprašanje, kako potnike obveščajo o zamudi, je pojasnil, da je APL, kot glavna slovenska avtobusna postaja in postaja z največ domačimi in mednarodnimi avtobusnimi linijami, s prevozniki dogovorjena za obveščanje o morebitnih zamudah v realnem času oziroma so ji prevozniki dolžni poročati o zamudah.
"Na naši postaji potnike o zamudi obveščajo iz prometne pisarne in zvočne najave, informacije o zamudah pa pridobivajo tudi od info centra avtobusne postaje in pri blagajnah. Na postaji od vsakega prevoznika, ki opazi odstopanje od voznega reda, pričakujemo, da takoj o tem obvesti tudi našo prometno službo, kar je tudi dolžan. V tem primeru nam prevoznik zamude ni sporočil in tudi na naše klice se ni odzval. Potnike je naš zaposleni obvestil takoj, ko je prejel informacijo od prevoznika."
Jeras prida, da je APL podaljšana roka prevoznikov, kar pomeni, da opravlja storitve za njih v obsegu, kot jih potrebuje in želi prevoznik. Kot rešitev, ki bi preprečila komunikacijske zagate, vidi tehnološko opremo, s katero bi avtobusni prevozniki spremljali lokacijo svojih avtobusov v realnem času (take opreme namreč še nimajo vsi avtobusi) in podatke objavljali na spletu. Omenjeno je oziroma bi bilo v veliko pomoč tako potnikom kot avtobusnim postajam.

Če posredujete kontaktne podatke, vas obvestijo

Prevoznik Nomago nam je naša poizvedovanja o načinu obveščanja potnikov v primeru zamude zatrdil, da pri mednarodnih linijah Nomago InterCity o predvidenih prihodih oziroma zamudah potnike obveščajo neposredno potnike po elektronski pošti in s SMS-sporočili, saj se je ta način izkazal za veliko bolj učinkovitega in prijaznega uporabniku. In še: "Potnikom obenem pošljemo povezavo do trenutne lokacije avtobusa, prek katere lahko s številko svoje vozovnice preverijo, kje je v tistem trenutku njihov prevoz. Tako je bilo tudi v konkretnem primeru, ko smo že nekaj ur pred predvidenim odhodom obvestili vse potnike, ki so ob nakupu vozovnice pustili kontaktne podatke."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta