Zaprta vlada in ohromljena Amerika

Vojislav Bercko Vojislav Bercko
22.01.2019 17:00

Ameriška vlada je delno zaprta oziroma paralizirana že več kot mesec dni, rešitve pa ni na vidiku.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rabimo delo, ne zidu, Trumpu sporočajo protestniki.
Reuters

Delno zaprtje ameriške vlade (Partial Shutdown) se je prevesilo v drugi mesec. Približno četrtina oziroma okoli 800 tisoč vladnih uslužbencev je na prisilnem neplačanem dopustu ali pa delajo brezplačno, a vedo, da bodo denar za nazaj vsaj dobili. Medtem se vrstijo že kar surrealistični prizori. Na eni strani glavni krivec za zaprtje vlade, ameriški predsednik Donald Trump, ki se hvali, da je nogometaše ekipe Clemson Tigers v Beli hiši pogostil s 300 hamburgerji in solatami, ki jih je v bližnji restavraciji s hitro hrano naročil in plačal sam, ker zaprtje vlade zadeva tudi večino osebja Bele hiše (mar to pomeni, da kuha prva dama Melania?!), medtem ko uslužbenci prižigajo sveče v visokih zlatih svečnikih. In na drugi strani neplačani vladni uslužbenci, ki stojijo v vrstah v na hitro odprtih socialnih prodajalnah in kuhinjah in upajo, da zaradi neplačanih kreditnih obrokov ne bodo izgubili hiš in stanovanj. "Mami, bo kaj pomagalo, če prodam risbice, ki sem jih narisala?" se je v kamere spraševala nekajletna hčerka ene od vladnih uslužbenk.

Dva obraza zaprtja vlade: predsednik Trump s hamburgerji in lakaji na pogostitvi za nogometaše v Beli hiši (zgoraj) in vladni uslužbenci, ki se drenjajo v socialnih trgovinah in kuhinjah (spodaj).
Epa
Epa
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta