Zaradi gostoljubja do migrantov v zapor za več kot 13 let

ZUR
04.10.2021 15:33
V Italiji močno odmeva obsodba zoper nekdanjega kalabrijskega župana, ki je odprtih rok sprejemal begunce in jih integriral v svojo lokalno skupnost.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Aretacija Domenica Lucana je sprožila silovite demonstracije, protestnikov je bilo krepko več kot prebivalcev mesteca Riace.
Epa

Domenico Lucano, nekdanji župan južnega italijanskega mesteca Riace, ki mu je tožilstvo očitalo, da je oživil svojo skupnost s sprejemanjem in vključevanjem migrantov ter pomagal pri nezakonitih migracijah, ob tem pa še številne nepravilnosti pri reševanju prošenj za azil, korupcijo, zlorabo položaja in prevare na račun države, je bil obsojen na 13 let in dva meseca zaporne kazni. Odločitev na sodišču v Locri na severu Italije je močno presenetila in šokirala italijansko javnost, saj so sodniki skoraj podvojili kazen, ki so jo za nekdanjega župana zahtevali državni tožilci. Ti so predlagali sedem let in enajst mesecev zapora za Lucana, lokalno znanega kot Mimmo. Priljubljenemu županu malega mesta na hribu v južni Kalabriji so že leta 2018 odredili hišni pripor zaradi domnevnega spodbujanja nezakonitega priseljevanja, poneverbe in goljufije, s svojo partnerko naj bi bil celo organiziral navidezne zakonske zveze migrantov z domačini. Med drugim naj bi bil pomagal urediti poroko med Nigerijko in Italijanom, da bi lahko ženska, ki je bila prisiljena v spolno delo v Neaplju, zakonito živela in delala v Italiji.

Oktobra 2018 se je zbralo v mestu Reggio Calabria in Rimu več tisoč ljudi ter protestiralo in zahtevalo osvoboditev Lucana. Kasneje so ga izpustili iz hišnega pripora. Ko je policija začela nadzorovati županovo skupnost, pa je v preiskavi ugotovila nepravilnosti pri upravljanju javnih sredstev za migrante, ki so živeli v občini. Nato je preiskavo prevzelo lokalno tožilstvo in zahtevalo aretacijo do migrantov naklonjenega župana. Prijeli so ga le teden zatem, ko je nekdanji skrajno desni italijanski notranji minister Matteo Salvini napovedal vrsto ukrepov proti priseljevanju v Italijo, vključno z zmanjševanjem sredstev za sprejem in integracijo migrantov. Začasno so prekinili tudi televizijsko oddajo o idiličnem mestu Riace, ki jo je predvajala javna televizija Rai.

Domenico Lucano: "Vse življenje sem se boril proti mafiji. Stal sem na strani beguncev. Nimam niti denarja za plačilo odvetnikov ... Danes se je zame vse končalo. Pravice ni."
Epa

Lucano je bil pred županovanjem učitelj, med svojim mandatom pa je proslavil idilično mesto Riace s svojim modelom integracije, ki ga je uporabil za odpravo upadanja števila prebivalcev. Revija Fortune ga je leta 2016 označila za enega od 50 največjih svetovnih voditeljev, saj je v mestu s 1800 prebivalci naselil več kot 500 migrantov in s tem preprečil zaprtje lokalne šole.

Pred začetkom sojenja je Lucano poudaril svojo nedolžnost. "Vedno sem si prizadeval za bolj človeško družbo, za šibke in izobčene." Po izreku obsodbe pa je novinarjem izjavil le, da tega ni pričakoval: "Vse življenje sem se boril proti mafiji. Stal sem na strani beguncev. Nimam niti denarja za plačilo odvetnikov ... Danes se je zame vse končalo. Pravice ni." Novice o obsodbi pa je že pozdravil Salvini, oster nasprotnik Lucanove promigrantske politike, ki se zavzema za vstop v deželni svet. O Lucanu, ki je bil prav tako kandidat na italijanskih regionalnih volitvah, je Salvini zapisal: "Levica ima kandidate, obsojene na 13 let zapora."

Domenico Lucano se je odzval z jasno namero, da se bo zoper izrečeno kazen pritožil. Za zdaj ostaja v hišnem priporu, saj v Italiji sodbe postanejo pravnomočne šele po dveh pritožbah, tudi na vrhovno sodišče. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta