Zaradi nepremičninskih afer odstopil hrvaški minister za upravo

STA, GR.G.
08.07.2019 20:37
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Predsednik hrvaške vlade in HDZ Andrej Plenković je danes sprejel odstop ministra za upravo in političnega sekretarja HDZ Lovra Kuščevića. Hrvaški mediji so v minulih dneh poročali o številnih nepremičninskih aferah Kuščevića, medtem ko je bil župan občine Nerežišča na otoku Brač. Plenković in Kuščević sta stopila pred novinarje na sedežu HDZ po srečanju vrha stranke. Hrvaški premier je povedal, da je sprejel Kuščevićev odstop z obeh položajev ter da bo zdaj že bivši minister nadaljeval svoje delo kot poslanec HDZ v hrvaškem saboru. Plenković je dodal, da so zgodbe, ki so jih mediji povezovali s Kuščevićem, škodile stranki in tudi osebno bivšem ministru. Tudi Kušćević je dejal, da se zaveda negativne percepcije, ki obremenjuje delo vlade in stranke, vendar je tudi danes vse obtožbe zanikal.
Hrvaški mediji že dva tedna podrobno poročajo o tem, kako so 44-letni Kuščević, takrat še kot župan občine Nerežišća, in člani njegove družine kupovali poceni kmetijska zemljišča, ki jih je potem občinska uprava spreminjala v zazidljiva zemljišča. Kuščević naj bi nato zemljišča prodajal za nekajkrat višjo ceno. Prav tako je lastnik več vrednih nepremičnin na Braču, za katere hrvaški mediji trdijo, da jih ni bilo možno pridobiti glede na prihodke Kuščevićeve družine. Med drugim, naj bi kršil zakone, ker svojih nepremičnih vrsto let ni vpisal v kataster.
Odstop ministra za upravo so kot vprašanje moralne in politične odgovornosti prejšnji teden zahtevali vladni koalicijski partnerji iz Hrvaške narodne stranke (HNS). Na Hrvaškem so ugibali, ali se bo Plenković odločal med Kuščevićem in sodelovanjem s HNS, ali pa se zahvalil tudi ministru in koalicijskem partnerju. Za torek je napovedano srečanje vladne koalicije.
Največja hrvaška opozicijska stranka SDP je prav tako prejšnji teden v parlamentu sprožila postopek za odpoklic Kuščevića. Zahtevo je podprla tudi večina ostalih opozicijskih strank. V zahtevi so med drugim navedli, da je Kuščević kot župan občine Nerežišća, pa tudi kot minister, pokazal, da si ne prizadeva za zaščito javnega interesa.
"Svoje zasebne premoženjske interese je kontinuirano postavljal pred javne ter je z zlorabo položajev, ki jih je zasedal, pridobil milijonsko premoženjsko korist", so zapisali v predlogu interpelacije.
Kuščević je bil v obdobju od 2005 do 2016 trikrat izvoljen za župana občine Nerežišća. Bil je minister za prostorsko ureditev in gradbeništvo tudi v prejšnji, kratkotrajni hrvaški vladi premierja Tihomirja Oreškovića leta 2016. Na tem položaju je ostal tudi, ko je vodenje vlade prevzel Plenković. Na čelo ministrstva za upravo je prišel junija 2017, ko je po izstopu stranke Most neodvisnih list v vlado vstopila HNS.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta