Zelenski se je v Berlinu zahvalil Nemčiji za podporo

STA, M.D.
14.05.2023 10:55

Ukrajinski predsednik v prvem letu po začetku ruske agresije ni potoval v tujino, v zadnjem času pa je obiskal več evropskih držav in ZDA.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je na svojem prvem obisku v Nemčiji od začetka ruske invazije na Ukrajino februarja lani danes v Berlinu ločeno srečal z nemškim predsednikom Frank Walterjem Steinmeierjem in nemškim kanclerjem Olafom Scholzem. Zelenski se je ob prihodu Nemčiji zahvalil za podporo.

V knjigi obiskovalcev v uradni rezidenci predsednika države v palači Bellevue je Zelenski v angleščini zapisal, da se je v najtežjih časih v sodobni zgodovini Ukrajine Nemčija izkazala kot njena resnična prijateljica in zanesljiva zaveznica, ki odločno stoji ob strani ukrajinskemu ljudstvu v boju za obrambo svobode in demokratičnih vrednot. Nemčiji in njenim prebivalcem se je zahvalil za pomoč, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nemčija, ki je v ukrajinski vojni ena najpomembnejših podpornic Kijeva, tako vojaško kot finančno, je pred prihodom Zelenskega v soboto sporočila, da pripravljajo nov sveženj vojaške pomoči za Ukrajino v vrednosti 2,7 milijarde evrov. Med drugim naj bi Kijevu zagotovili 20 pehotnih bojnih vozil marder, 30 tankov leopard-1, štiri sisteme zračne obrambe iris-T-SLM in nadzorna brezpilotna letala.

Po pogovorih s Scholzem bosta imela novinarsko konferenco, nato pa skupaj odpotovala v Aachen na zahodu države, kjer bo Zelenski na slovesnosti v svojem in imenu ukrajinskega ljudstva prevzel nagrado Karla Velikega.

Nagrado sklad Mednarodna nagrada Karla Velikega in nemško mesto Aachen podeljujeta od leta 1950 za posebne zasluge pri zedinjenju Evrope. Scholz bo imel na podelitvi slavnostni govor. Med govorniki bosta tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in poljski premier Mateusz Morawiecki.

Zelenski je v Berlin prispel iz Italije, kjer je bil prav tako na prvem obisku od začetka ruske invazije. Tu se je pogovarjal z italijanskim predsednikom Sergiom Mattarello in premierko Giorgio Meloni, ki sta zagotovila polno podporo Ukrajini v vojni z Rusijo. Sprejel ga je tudi papež Frančišek.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta