Zelenski v Haagu ponovil zahtevo za posebno sodišče, pristojno za ruske vojne zločine

STA, Va
04.05.2023 11:29

Ukrajinski predsednik je obiskal sedež Mednarodnega kazenskega sodišča. To je sodišče, ki je marca izdalo nalog za aretacijo ruskega predsednika Putina.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Volodimir Zelenski z vodstvom Mednarodnega kazenskega sodišča.
Reuters

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes obiskal sedež Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) v Haagu, kjer so ga sprejeli predsednik sodišča Piotr Hofmanski in drugi visoki uradniki. Ponovno je poudaril potrebo po ustanovitvi posebnega sodišča, ki bi od Rusije zahtevalo odgovornost za zločine, storjene v Ukrajini. "Za te zločine morajo prevzeti odgovornost. To pa lahko uveljavi le sodišče," pravi Zelenski.

ICC že več mesecev preiskuje domnevne vojne zločine, storjene v Ukrajini od začetka ruske invazije. Marca je sodišče tudi izdalo nalog za aretacijo ruskega predsednika Vladimirja Putina in ruske komisarke za pravice otrok Marije Lvove-Belove, ker naj bi bila odgovorna za deportacije. V Moskvi so nalog označili za nezakonit ter proti tožilcem in sodnikom ICC sprožili kazensko preiskavo.

Sodišče sicer trenutno ne more ukrepati proti ruskemu vodstvu, vključno s predsednikom Putinom, saj niti Rusija niti Ukrajina nista podpisnici rimskega statuta, ki je pravna podlaga sodišča.

Rusija ponoči spet z droni nad Ukrajino

Ukrajinsko prestolnico Kijev in več drugih regij so ponoči pretresli novi ruski napadi z brezpilotnimi letalniki iranske izdelave. Po poročanju ukrajinskih letalskih sil je Rusija proti Ukrajini izstrelila približno 24 dronov, od katerih jih je 18 sestrelila ukrajinska zračna obramba. Poročil o smrtnih žrtvah ali večji gmotni škodi ni bilo.

"Napadalci so izstrelili do 24 dronov šahed-136/131. Ukrajinske letalske sile pa so v sodelovanju z drugimi enotami zračne obrambe sestrelile 18 brezpilotnih letalnikov," so zapisali na Telegramu.

Francoska vojska s samohodno havbico CAESAR v Estoniji.
REUTERS

Vodja vojaške uprave v Kijevu Sergej Popko je sporočil, da so po predhodnih podatkih "sile zračne obrambe nad Kijevom uničile vse sovražnikove rakete in drone", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Opozoril je, da je to že tretji dan ruskih napadov na Kijev v mesecu maju. "Tako intenzivnih napadov naše mesto ni doživelo od začetka letošnjega leta," je povedal. Ostanki sestreljenih dronov naj bi bili padli na različne dele Kijeva, a niso terjali žrtev.

15 dronov je Rusija usmerila tudi proti pristaniškem mestu Odesa, je sporočilo južno poveljstvo ukrajinskih oboroženih sil in dodalo, da so jih 12 sestrelili, trije pa so zanetili požar v stanovanjski stavbi, ki so ga nato hitro pogasili.

Tudi tokrat naj bi bili brezpilotni letalniki izstreljeni iz zahodne ruske regije Brjansk in z vzhodne obale Azovskega morja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Do novega ruskega napada prihaja le dan po tem, ko je Moskva poročala, da je sestrelila dva ukrajinska brezpilotna letalnika, usmerjena proti Kremlju, in Ukrajino obtožila poskusa atentata na ruskega predsednika Vladimirja Putina. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je obtožbe Moskve že zavrnil.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta