Če vas pogosto trga v kosteh, jejte črno redkev

Borut Cerkvenič
21.06.2020 02:00

Črno redkev sejemo poleti, izkopavamo pa v jeseni. Če jo hočemo shraniti za dalj časa, ji odrežemo liste in jo shranimo podobno kot rdečo peso.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Redkev z medom pomaga pri obolenju dihal.
Shutterstock

Črna redkev (Raphanus sativus) je križnica, rečemo ji tudi redkva ali vrtna redkev. Je dvoletna rastlina, redkeje pa tudi enoletnica. Koren je ploščato okrogel ali okrogel. Redkev uporabljamo že od pradavnih časov v prehrani in zdravilstvu. Ima značilen pekoč okus in je težko prebavljiva, Po navadi jo uporabljamo kot dodatek k jedem ali predjed. Poznamo več vrst redkev: belo, rdečo in črno.Črno sejemo poleti, izkopavamo pa v jeseni; če jo hočemo shraniti za dalj časa, jo izkopljemo, ji odrežemo liste in jo shranimo podobno kot rdečo peso. Uporabljamo svežo korenino. V kleti lahko v zabojčke nasujemo pesek in vanj zakopljemo črno redkev. V zaboj damo plast zemlje, nanjo naložimo črno redkev, zasujemo s peskom in naložimo naslednjo plast črne redkve ter še enkrat zasujemo s peskom.

Naravna lekarna
Janko Rath
Odlično uspeva v rahli in zmerno pognojeni zemlji.
Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta