Četrt stoletja ameriške cestne grdobe

Artur Švarc
14.01.2024 07:30

Chrysler PT cruiser praznuje četrt stoletja – grdoba, ki je postala neverjetno uspešna.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
PT cruiser je te dni praznoval četrt stoletja.
Chrysler

Ta nenavadni retro kompaktni voz ni bil omejen le na rodno ameriško grudo, pač pa so ga izdelovali tudi v Gradcu v Avstriji, tudi s štirivaljnim dizlom.

Američanom šele v zadnjih letih spet uspeva občutneje prodajati avtomobile na stari celini, med njimi pa zagotovo prednjačijo avtomobili Tesla. A tudi že kdaj prej v preteklosti se je našel avto, ki je bil dobro prodajan na zahtevnih evropskih trgih. Eden od takih je prav PT cruiser, ki so ga javnosti prvič pokazali 3. januarja 1999 na avtosalonu v Detroitu. Kratica PT pomeni Personal Transport, sprva pa je avto prihajal iz tovarne v mehiški Toluci tudi pod Plymouthovo znamko. Ob predstavitvi je takratni šef združenega ameriško-nemškega koncerna, Dieter Zetsche, avto okarakteriziral kot še en uspešen dokaz stalnih inovacij in idej za nove segmente kot kombinacija videza, udobja in tehnike.

PT cruiser je imel zelo prepoznaven videz, predvsem nos je gledal daleč nazaj v avtomobilsko zgodovino ZDA. Nizek nos na sredi in dva zaokrožena blatnika sta spominjala na več kot pol stoletja star oblikovni slog. Ko se je PT cruiser 2010 uradno upokojil tudi s Chryslerjevo znamko, je bilo skupaj prodanih 1,35 milijona primerkov, zaradi karakterja in dimenzij pa Američanom avto sploh ni bil všeč. Zasnoval ga je Bryan Nesbitt, danes šef mednarodnega oblikovalskega oddelka General Motors v Šanghaju.

Za evropski trg je avto nastajal v Magni v Gradcu, za nas, staroselce, je takratni lastnik DaimlerChrysler privlekel na svetlo celo 2,2-litrski dizelski štirivaljnik Mercedesovega izvora. Bencinski motorji so premogli od 85 kW do 162 kW pri 2,4-litrskem turbaku. Čeprav so bili Evropejci praviloma skeptični do ameriške železnine, je bil PT cruiser izjema. Ob klasični petvratni kombilimuzinski zasnovi je leta 2004 na trg prišel še dvovratni in štirisedežni kabrio s platneno streho. PT cruiser v dolžino meri 4,29 metra, širok je 1,70 metra in visok 1,6 metra.

Glavni razlog za uspeh je bil predvsem nenavaden hot rod videz in dejstvo, da je takrat retro dizajn igral pomembno vlogo. Čeprav je večina, več kot milijon prodanih primerkov, pripadla ameriškemu trgu, je bil avto ponujen tudi na japonskem trgu z volanom na desni kot zamenjava za najmanjši model Neon, kakih 7000 pa so jih prodali tudi Avstralcem.

Varnostno PT cruiser ni bil pretirani biser, leta 2002 je na Euro NCAP dobil tri zvezdice, predvsem zaradi slabe varnosti ob čelnem trku. Nekaj teh zverinic se še vedno najde tudi na avto oglasniku po ceni okoli dveh evrskih tisočakov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta