Črni dnevi, ki so svet pahnili v depresijo

Zvezdana Bercko Zvezdana Bercko
10.11.2019 06:34

Minilo je 90 let od zloma newyorške borze, ki je povzročil najhujšo in najobsežnejšo gospodarsko krizo v 20. stoletju.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Črni torek na Wall Streetu - papirnato bogastvo se je v hipu spremenilo v ničvredne smeti.

V času, ko od vsepovsod slišimo vse glasnejša svarila o prihajajoči novi gospodarski krizi, je šla dokaj neopazno mimo 90. obletnica borznega zloma na Wall Streetu, ki je sprožil največjo recesijo v zgodovini. V tistih črnih dneh, ki so se začeli s črnim četrtkom, 24. oktobra 1929, in vrhunec dosegli na grozljivi torek, 29. oktobra 1929, se je svet zamajal v temeljih. Brezskrbnih let, "norih dvajsetih", je bilo konec v hipu, posledice borznega zloma pa je bilo čutiti še dolgo po koncu velike depresije, ki mu je sledila, vse do vzpona nacizma in začetka druge svetovne vojne.

Živi zdaj, plačaj pozneje

A v začetku leta 1929 še nihče ni mogel slutiti, kako se bo leto končalo. Ko je januarja prisegel republikanski predsednik Herbert Hoover, so ZDA še naprej uživale razcvet 20. let, ki so mu rekli kar Hooverjev boom. Ljudje so navdušeno vlagali na borzo in za to porabili vse svoje prihranke, saj so naivno verjeli, da se rast "norih dvajsetih" nikoli ne bo končala. Zaradi takojšnjih posojil so številni Američani živeli razkošno in lagodno, po načelu: živi zdaj, plačaj pozneje. Kupovali so družinske avtomobile na obročno odplačevanje in jemali hipoteke za nakup prostornih hiš, ki so jih opremljali s sodobno opremo. Takratni lahkoživi življenjski slog je najbolje ponazarjal priljubljeni ples charleston.
Borzni indeks Dow Jones, ki je do takrat rasel neprekinjeno šest let, je 3. septembra 1929 dosegel rekordno vrednost 381,17 točke. Pohlep je presegal vse meje razumnega, številni so jemali posojila in verjeli, da bo rast trajala v nedogled. V tistem času je bilo okrog 8,5 odstotka premoženja, ki je bilo naloženo v delnice, izposojenega.
Toda ko se je desetletje iztekalo, je postalo jasno, da bo treba plačati visoko ceno. Sredi oktobra 1929 so cene tako drastično padle, da je bilo na tisoče delničarjev, ki so imeli "bogastvo" zgolj na papirju, prisiljenih prodati svoje delnice. To je sprožilo nadaljnjo spiralo padanja cen.

V letih recesije je bilo na milijone brezposelnih odvisnih od obrokov v ljudskih kuhinjah.

Banke propadale druga za drugo

Začela se je velika gospodarska kriza, imenovana tudi velika depresija, najhujša in najobsežnejša recesija v 20. stoletju, ki jo zgodovinarji še vedno uporabljajo kot primer, kako drastično lahko pade svetovna ekonomija. Posledice krize so čutile praktično vse države, še posebej pa mesta, odvisna od težke industrije, in kmetijska območja zaradi padca cen. Svetovni bruto domači produkt je padel za 15 odstotkov, mednarodna trgovina za več kot 50. Brezposelnost v ZDA je presegla 25 odstotkov, v nekaterih državah je brez dela ostala celo tretjina zaposlenih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta