Da ženske raje nakupujejo kot moški, ni le prazen stereotip

NR
10.03.2019 02:17

Raziskovalci so razvili celo vrsto teorij, zakaj nežnejši spol tako strastno prazni trgovine. Med njimi je tudi občutek moči, ko prodajalki pri blagajni izročite kreditno kartico.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Ženske zelo rade nakupujejo! To je eden najstarejših stereotipov, vendar verjetno tudi eden najbolj resničnih. No, vse ne nakupujejo tako zelo rade, mnoge pa. Po drugi strani se moški, tako vsaj kaže, nad to aktivnostjo ne navdušujejo preveč. Seveda obstajajo tudi taki, ki skoraj enako radi brskajo po nakupovalnih policah kot ženske, če ne celo raje, vendar večina zadevo običajno zgolj tolerira, medtem ko nekateri ne prenesejo niti misli nanjo.

Nazaj na začetek zgodovine

Zaradi tega neskladja med spoloma so se v nekaterih nemških nakupovalnih središčih odločili urediti tako imenovane vrtce za moške, kjer lahko ti kaj pojedo, popijejo pivo ali dve ter odigrajo kakšno igro, medtem ko njihove soproge ali prijateljice nakupujejo. In vse to za samo deset evrov. Kljub vsemu temu še vedno nimamo odgovora na vprašanji, zakaj ženske tako zelo ljubijo nakupovanje in zakaj se zdi moškim tako dolgočasno.

Moški raje nakupujejo sami, ženske menda skupaj.
Reuters

Zadeve v ženskih rokah

Obstaja še ena teorija o tem, zakaj ženske tako rade nakupujejo. In ta teorija temelji na bolj nedavni zgodovini. Polly Young-Eisendrath, profesorica psihiatrije in psihologije na Univerzi v Vermontu, trdi, da je današnji način nakupovanja preprosto posledica oglaševanja in komercializma, ki so ga uvedli proizvodni koncerni, da bi ženske spodbudili, naj vzamejo stvari v svoje roke. Ta fenomen se je prvič pojavil že proti koncu viktorijanskega obdobja, torej veliko pred tem, ko so ženske dobile volilno pravico. Pripadnice nežnejšega spola so s tem, ko so začele nakupovati v trgovinah, dobile možnost, da sodelujejo pri pomembni ekonomski aktivnosti. In to je bilo nekaj, kar je bilo prej rezervirano izključno za moške.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta