E-cigareta in opuščanje kajenja

Prejeli smo: Uporabniki e-cigaret so v primerjavi s skupino, ki je uporabljala nikotinske nadomestke, občutili bistveno manjšo abstinenčno krizo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epa

Zdravstveni delavci bi morali podpreti kadilce, ki želijo uporabiti e-cigareto, da bi opustili kajenje," je eminentna profesorica dr. Ann McNeil iz londonskega Kings Collegea komentirala zadnjo študijo, objavljeno konec januarja 2019 v New England Journal of Medicine, ki dokazuje in potrjuje, da je e-cigareta dvakrat bolj učinkovito sredstvo pri opuščanju kajenja kot vsi ostali registrirani pripomočki.
Študijo je financiral Nacionalni inštitut za raziskovanje zdravja in raka, izvedla pa jo je raziskovalna skupina pod vodstvom prof. Petra Hajeka z londonske univerze Queen Mary. Namen študije je bil strokovno podpreti domnevo, da so e-cigarete bolj učinkovite pri odvajanju od kajenja kot vsi registrirani pripomočki. "Kljub temu da je veliko število kadilcev poročalo, da so kajenje opustili prav z e-cigaretami, je zdravstveno osebje nerado priporočalo njihovo uporabo", je povedal dr. Peter Hajek. Ta neodvisna raziskava je lahko tudi za zdravstveno osebje močan argument, da vsem odraslim kadilcem, ki ne zmorejo ali nočejo nehati kaditi, ponudijo tudi te informacije.
V študiji so zajeli vzorec 9000 naključno izbranih kadilcev z željo po opustitvi kajenja. Kadilce so razvrstili v dve skupini. Prva skupina je dobila e-cigareto (18 mg/ml nikotina), pri kateri so si lahko v nadaljevanju sami izbirali stopnjo nikotina in okus. Druga skupina je lahko izbrala nikotinske nadomestke - obliže, žvečilke, pastile, pršilo za nos, inhalatorje in ustna pršila, pri tem pa je lahko vsak kombiniral dva nikotinska pripomočka ali ju kasneje zamenjal z drugimi. Študija je trajala leto dni in ves čas so bili udeleženci podrejeni režimu rednih fizioloških meritev, strokovnemu nadzoru, zagotavljali so jim strokovno podporo in pomoč.
Ugotovili so, da so uporabniki e-cigaret v primerjavi s skupino, ki je uporabljala nadomestke, občutili bistveno manjšo abstinenčno krizo, manj kašlja in manj sluzi v grlu. Uporabniki nikotinskih nadomestkov so imeli več težav pri premagovanju potrebe po nikotinu, imeli so več težav zaradi draženja v grlu in ustni votlini, v tej skupini so zabeležili tudi več slabosti. V skupini, ki je uporabljala e-cigareto, so po enem letu dosegli cilj vzdržnosti od tobaka in ta delež je bil višji kot v drugi skupini.
Angleški inštitut za javno zdravje ter številni britanski zdravniki in raziskovalci so študijo prof. Petra Hajeka in njegove skupine pozdravili kot nov pomemben mejnik pri raziskovanju e-cigaret kot učinkovite poti do prenehanja kajenja. Tudi sicer se je Angleški inštitut za javno zdravje v svoji strategiji zavzel za podporo tako dialogu na temo alternativnih tobačnih izdelkov kot podpori raziskovanja te teme, prav v želji spodbuditi zdravstvene delavce in kadilce, da se odločijo za tisto pot prenehanja, ki jim najbolj ustreza. Rezultat v Veliki Britaniji je impresiven - so na drugem mestu v EU po najnižji rasti števila kadilcev, zasluge v veliki meri pripisujejo ravno odprtemu dialogu in spodbujanju vejpanja. Po oceni Kraljevega združenja družinskih zdravnikov je e-cigareta tudi 95 % manj škodljiva kot tobačna cigareta.
V ZDA (FDA) so bili do rezultatov te študije malce bolj zadržani, saj so zaključili, da so e-cigarete lahko priporočen pripomoček le, ko se pokaže, da pri posameznem kadilcu noben drug način prenehanja kajenja ni učinkovit. "Iz študij nikotinskih terapij vemo, da nekateri dolgoletni in strastni kadilci dlje časa potrebujejo nadomestilo, ki jim je v oporo, da jih znova ne premami tobak. Kontinuirana uporaba e-cigarete je lahko koristna, če se z njo izognemo ponovnemu kajenju", je zaključil prof. dr. Peter Hajek.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta