(FOTO) V Slovenijo zaljubljeni Avstralec v New Yorku odprl prvo slovensko restavracijo

Vsi od New York Timesa navzdol poročajo o Pekarni, "slovenski restavraciji", kar je vsaj v New Yorku zastonj reklama na ravni Melanie Trump in Luke Dončića.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zalogaj, na katerega se je Avstralec Dean O'Neill pripravljal od februarja 2019
Robi Poredoš

Newyorški Slovenci in obiskovalci mesta ob reki Hudson iz Slovenije že od pamtiveka govorijo, kako bi bilo lepo imeti ob vsej svetovni ponudbi hrane in pijače tam tudi slovensko restavracijo, vendar pa se doslej še nobeden ni opogumil, da bi se spustil v tak projekt. To je sedaj storil 47-letni Avstralec Dean O'Neill, ki Slovenijo dobro osebno pozna, in to sredi pandemije koronavirusa, ki bo v naslednjega pol leta pokopala več kot 40 odstotkov newyorških restavracij.

Povezava s Slovenijo med uresničitvijo njegovih osebnih poslovnih sanj je bila stvar usode, ne pa globokega razmisleka. O'Neill je namreč v Ljubljani renoviral staro pekarno in iz nje naredil butične apartmaje ter zadevo poimenoval Pekarna. Ko je projekt pred dvema letoma dokončal, je vrgel energijo in denar v odprtje velike restavracije v New Yorku, kjer živi in dela zadnjih 15 let. Našel je lokacijo na zgornji zahodni strani Manhattna (Upper West Side) ob aveniji Amsterdam in izvedel, da je bila tam pred 100 leti pekarna. "Naenkrat je vse dobilo smisel in nisem mogel reči ne. Če je bila pekarna, bo Pekarna, ki bo priložnost, da pripeljemo v New York slovensko hrano in kulturo. Slovenija je name zelo vplivala in začutil sem, da je to neke vrste vnaprej določena pot," pravi O'Neill, ki je znan po renovaciji Opera bara v Ljubljani, za kar je dobil tudi nagrado. V Slovenijo ga je pripeljal slovensko-avstralski poslovnež Anthony Tomažin ravno za projekt Opera bar. O'Neill je potem zvezo nadaljeval, izvedel še druge projekte, kot so luksuzna stanovanja Versace v centru Ljubljane, in prej omenjeni svoj projekt Pekarne. Slovenijo je redno obiskoval tudi po preselitvi v New York, tam je bila že tudi njegova soproga, veterinarka Jen Chu, s prijateljicami in starši, Slovenci pa so jim priredili nepozaben sprejem.

Lastnik newyorške Pekarne Dean O'Neill
Robi Poredoš

Več kot 50 zaposlenih bo

Okrog 604 kvadratne metre velika restavracija v dveh nadstropjih za skupaj do 320 gostov in več kot 50 zaposlenih je zalogaj, na katerega se je O'Neill pripravljal od februarja 2019, ko se ni še nikomur niti sanjalo, da bo udarila pandemija koronavirusa. Pekarna je velika restavracija tudi za newyorške razmere, sploh pa v soseski, kjer je odprta, tako velike trenutno ni. "Ko imaš tako velik projekt, ne moreš izbirati, kdaj točno boš odprl. Si v predoru, vidiš luč in stopiš ven v zombi apokalipso. Nisem imel druge izbire, kot da vztrajam, in mislim, da bo prihodnje leto kmalu bolje s cepivom," je povedal O'Neill. Obljubil je, da bo imel veličastno otvoritev z gosti iz Slovenije, ko bo pandemija mimo. "Zabavali se bomo do zore oziroma v našem primeru do dveh zjutraj, kot nam nalaga odpiralni čas," se je pošalil vedno dobro razpoloženi Avstralec, ki pa se s Pekarno ne šali. Gre za profesionalno izjemno dodelan projekt z vsemi podrobnostmi. Tudi omejena otvoritev je potekala ob veliki medijski pozornosti New Yorka, za kar je O'Neill najel posebno agencijo za stike z javnostmi. Vsi od New York Timesa navzdol poročajo o "slovenski restavraciji", kar je vsaj v New Yorku zastonj reklama na ravni Melanie Trump in Luke Dončića.

Ponudba na najvišjem nivoju
Robi Poredoš

S slovensko skupnostjo v New Yorku O'Neill še ni imel veliko stikov, kar se bo v prihodnje spremenilo. Obiskal ga je sam od sebe slovenski plesalec Matic Rodica s steklenico družinskega roseja Pikasi, ki ga je O'Neill nemudoma dal na vinsko listo namesto makedonske konkurence. Za zdaj ima od slovenskih vin rebule iz Goriških brd, na urniku pa je imel že sestanek z uvoznikom slovenskih vin v ZDA Emilom Gasparijem.

Mladi kuharji iz Slovenije

Dobiva tudi veliko samoiniciativnih pripomb, kritik in predlogov Slovencev, tako glede pijače kot hrane in vsega mogočega. "Seveda skušamo poslušati in upoštevati, če lahko. Vendar imamo zelo jasno začrtano pot. Komentarji me ne motijo. To je normalno in poslušam. Glede kritik pa ni problema, ker v Avstraliji imamo velika ramena, in kot vidim po vas, jih imate tudi v Sloveniji," se nasmehne O'Neill.

Restavracija je trenutno šele v povojih in niti nimajo še vseh dovoljenj za uporabo plina in kuhajo na elektriko. O'Neill in njegov kuharski mojster Kamal Hoyte zagotavljata, da želita narediti vse perfektno, prihajali bodo tudi mladi kuharji iz Slovenije. "Slovenci ste šampioni in imate tole čast iz stare šole, česar ne najdeš nikjer drugje. Upam, da boste začutili, da zadeva deluje, in jo bomo razvijali naprej."

Kuharski mojster Kamal Hoyte
Robi Poredoš

Restavracija Pekarna ima v pritličju, kjer je vhod s pločnika ob aveniji Amsterdam, dva velika prostora, ki imata vsak svoj bar. Točijo ameriško pivo Abita iz New Orleansa, iz ene najstarejših pivovarn v ZDA. O'Neill pravi, da so zelo močni glede likerjev, imajo 96 različnih žganih pijač, delajo več kot 20 koktajlov, sam pa si je omislil tudi posebno ponudbo zamrznjenih pijač. Tradicionalne pina colade in O'Neillov izum firsky, kar je zamrznjeni viski. "Želim, da se ljudje pozimi spomnijo poletja in uživanja na plaži."

Na stranišču Zmajski most

V prostorih, kjer je sedaj Pekarna, sta bili včasih picerija Papa Johns in hitra restavracija Subway, poleg pa tudi pralnica Gospe Kim. V spodnjih prostorih je tako več sob s posebnimi imeni in ena od njih se imenuje Perilo, kar v izgovoru Američanov zveni bolj italijansko - pirelo. Spodaj je še soba za eliksirje, ki je multimedijski prostor za predstavitve, predavanja, posebne zabave in tudi za višek gostov restavracije. Poleg je šampanjski bar, pa še ena posebna soba, namenjena predstavnikom gostinske industrije in drugih za razstavitev in pokušine izdelkov. Celoten objekt ima devet stranišč za oba spola, ki jih je O'Neill sam opremil s fotografijami Slovenije in drugimi detajli ter uporabil zgodovinski material, ki ga je odkril med obnovo. Eno od spodnjih stranišč ima vrata tudi na vrt, ki ga je O'Neill krstil za Zmajski most po tistem znamenitem ljubljanskem. Tloris restavracije ga namreč spominja na zmaja.

Bogata izbira likerjev in žganih pijač
Robi Poredoš

Srce objekta je spodaj kuhinja, ki je odprta v vse prostore. "Kuhati na elektriko je kot sodelovati na motociklistični dirki s skirojem," je dejal O'Neill in to navedel kot enega od razlogov, da še nimajo večjega izbora tipičnih slovenskih jedi. "Želimo, da bo vse na najvišjem nivoju," je dejal in opisal, kako imajo police za pripravljene solate pred strežbo pred klimatsko napravo, da ostanejo hladne do zaužitja. Prav tako uporablja poseben sistem cold draft za ledene kocke, ki se topijo počasneje in pijača ne razvodeni. "Postrežemo lahko 18 obrokov naenkrat in to je dobro za večje družbe, da nihče ne čaka na druge, da se mu hrana ne ohladi."

O'Neill je po izobrazbi elektroinženir, sprva je delal za letalsko družbo Qantas, nato je delal razne sisteme, med drugim za Tomažina v Avstraliji stereo sistem za njegov dom. Po prihodu v New York je ustanovil svoje podjetje za dizajn, tehnologijo in vse mogoče The Technologist, vendar se je želel ukvarjati z gostinstvom ali turizmom in je odprl svoj prvi bar Infirmary na zgodnji vzhodni strani Manhattna. Tega je zaprl, ko se je spustil v projekt Pekarna.

V novi restavraciji ima na steni posebno steklenico šampanjca z zlatim prahom, ki mu ga je podaril prijatelj in poslovni partner iz Slovenije Rok Špenko, sin lastnika podjetja, ki proizvaja lesene zaboje za vino. Špenko mu je priskrbel tudi pohištvo in lesena tla, ki pa jih je moral O'Neill sam položiti, ker zaradi koronavirusa Rok ni mogel potovati v ZDA.

Alma Rekić za sladice

Trenutno ne more priti niti kuharska mojstrica Alma Rekić, ki jo Slovenci poznajo kot sodnico v oddaji Masterchef Slovenija. O'Neill pravi, da jo je moral malce prepričevati, vendar je privolila v sodelovanje in je sedaj uradno kuharska mojstrica za sladice. "Želimo izjemne deserte. Nekateri pijejo alkohol, drugi ne, ampak vsi imajo radi dober desert," je dejal O'Neill, Hoyte pa je dodal, da je trenutno najbolj priljubljena sladica slovenska jabolčna pita. V prihodnje pridejo tudi druge, na primer kremne rezine in še, kar bo predlagala Rekićeva, ki bo s Hoytom sodelovala tudi pri glavnih jedeh.

Velika restavracija tudi za newyorške razmere
Robi Poredoš

Tisti, ki pričakujejo, da bo Pekarna tista stara tradicionalna slovenska gostilna z golažem, vampi, kranjskimi klobasami in zeljem, bodo verjetno razočarani, saj gre za projekt na vrhunski ravni. Treba je misliti tudi na goste, ki bodo večinoma mlajši Američani, in njihove okuse. Že samo to, da se je odprla ena večjih restavracij, ki se opredeljuje za slovensko, pa je velik dosežek za prepoznavnost države sredi verjetno najbolj znanega mesta na svetu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.