Kako pravilno nositi obrazno masko, ne da bi se orosila očala

Z nekaj vaje in vztrajnosti vam bo uspelo: vaša očala se ne bodo več rosila, ušesa vas ne bodo bolela in tudi nelagodje ob nošenju maske se bo zmanjšalo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Očala nad masko so lahko problem, ker se hitro orosijo.
Profimedia

Nošenje obrazne maske je lahko neudobno in neprijetno, zlasti če tega niste vajeni. Največji izziv pomeni predvsem za ljudi, ki nosijo očala ali jih skrbi, da morda z masko na obrazu ne bodo mogli dihati, in za tiste, ki morajo imeti masko vsak dan na obrazu daljši čas. Toda zdravstveni delavci, ki obrazne zaščitne maske že od nekdaj vsak dan uporabljajo pri delu, poznajo celo vrsto rešitev, ki jih v nadaljevanju delimo z vami. Kako preprečiti rosenje očal? Vsem, ki nosite očala, se lahko med nošenjem obrazne maske začnejo rositi stekla, zaradi česar nekaj časa skoznje nič ne vidite. Ko izdihnete, vaša topla sapa izstopi skozi zgornji del maske, tam zadene ob hladnejša stekla, se ohladi, pri čemer nastane na steklih kondenz. Tedaj vam ne preostane drugega, kot da očala snamete, jih obrišete ali počakate, da se odrosijo. Pri tem se močno poveča možnost okužbe. Zato je ključno, da preprečite ali vsaj zmanjšate rosenje očal. To lahko storite na več načinov.

1. Milo in voda

Umijte očala z navadnim milom in vodo, nato jih obrišite s krpico iz mikrovlaken. To krpico običajno dobite brezplačno v kompletu z vsakim parom očal, lahko pa jo kupite pri vsakem optiku. Koža na obrazu se ves čas lušči, zaradi česar se na steklih očal nabira vlaga. Milo zmanjša napetost na površju in prepreči, da bi se kondenz prijel na očala.

2. Pena za britje

Nanesite tanko plast pene za britje na notranjo stran očal in jo nato s krpo nežno odstranite. Preostala pena za britje bo zaščitila stekla pred rosenjem.

Takšni pač ne moremo v trgovino.
Profimedia

3. Sprej proti rosenju

Uporabite lahko sprej proti rosenju stekel, vendar izberite takega, ki bo primeren za dioptrijska stekla vaših očal in kompatibilen z obstoječimi premazi na njih. Sprej proti rosenju lahko kupite na spletu ali pri optiku.

4. Zaprite vrzel na kirurški maski

Poskrbite, da bo maska v celoti pokrila usta in nos ter da med obrazom in masko ne bo vrzeli. S tem boste preprečili, da bi topla sapa skozi vrzel na nosu prišla do očal.

5. Žičko pritisnite ob nos

Če boste masko izdelali sami, v šiv na njenem zgornjem robu vstavite vezico ali žičko (uporabite lahko tiste za zavezovanje vrečk za živila). Žičko pritisnite ob nos in maska se bo bolje prilegala vašemu obrazu.

6. Lepilni trak

Nekateri zdravstveni delavci za pritrditev zgornjega dela zaščitne maske na obraz uporabljajo lepilni trak, posebej zasnovan za uporabo na koži. Tak lepilni trak lahko kupite na spletu ali v lekarni.

7. Vlažni papirnati robček

Papirnati robček nekoliko navlažite, ga prepognite in namestite pod zgornji rob maske.

Občutek nelagodnosti

Ko nosimo masko, se pogosto počutimo nelagodno. Kaj lahko storimo? Ko si nadenete masko, lahko občutite nelagodje ali se vam zdi, da težko dihate, zlasti če je niste še nikoli nosili. Na srečo po navedbah Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) ni prav nobenih dokazov o tem, da nošenje obrazne maske pri vsakodnevnih aktivnostih povzroča zmanjšanje kisika v krvi ali zvišanje ravni ogljikovega dioksida. Če se med nošenjem maske vseeno počutite nelagodno, vam priporočamo:
• Vadite doma. Preden odidete od doma, si vzemite nekaj minut časa, da se navadite na občutek, ko imate na obrazu masko. Dihajte počasi in umirjeno, globoko vdihnite in izdihnite ter se pri tem osredotočite na to, kako zrak vstopa v vaša pljuča in nato iz njih.
• Poskusite uporabiti drugo masko. Če z masko na obrazu še vedno težko dihate, si poskusite nadeti kakšno drugo. Uporabite univerzalno zaščitno masko za obraz ali tako, ki je izdelana iz drugega materiala.

Gor in dol ni dobra rešitev.
Reuters

Kaj naj naredim, da me ne bi bolela ušesa?

Ko boste imeli masko na obrazu več ur, vas utegnejo začeti boleti ušesa. To je običajno posledica drgnjenja elastične ušesne zanke ob kožo. Poskusite lahko naslednje:
• Nosite naglavni trak z gumbi. Ena od rešitev je, da nosite naglavni trak, na katerega ste prišili dva gumba. Gumba prišijte tako, da bosta nameščena tik za ušesi. Namesto da elastično zanko zataknete za ušesa, jo zataknite za gumba na naglavnem traku. Tako koža za ušesi ne bo več obremenjena, hkrati pa boste lahko masko nosili dlje časa.
• Sponke za papir. Zravnajte dve sponki za papir, ju ovijte okoli naglavnega traku in namestite tik za ušesa. Del vsake sponke pustite prost, da boste lahko zanju zataknili ušesni zanki. Sponki nato prepognite, da zanki fiksirate.
• S 3D-tiskalnikom si lahko natisnite ščitnike za ušesa.

Pravilna uporaba

Morda bo trajalo nekaj časa, da se boste navadili nositi obrazno masko. Toda z nekaj vaje vam bo zagotovo uspelo - vaša očala se ne bodo več rosila, ušesa vas ne bodo bolela in tudi nelagodje ob nošenju maske se bo zmanjšalo.
Uporaba zaščitnih mask v javnosti je poleg varnostne razdalje in doslednega umivanja rok še ena od stvari, s katero prispevamo k večji varnosti nas samih in drugih članov naše skupnosti.

• Craig Lockwood je izredni profesor uporabne znanosti na Univerzi v Adelajdi.
• Zoe Jordan je izvršna direktorica Inštituta Joanna Briggs pri Univerzi v Adelajdi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta