Kako se spopasti s potovalno slabostjo?

NR
23.06.2019 03:20

Pred daljšim potovanjem se izogibajte nikotinu, alkoholu in uživanju večjih obrokov. Poslušanje glasbe menda pomaga.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Ni vseeno, kje sedite. Ne potujte z majhnimi letali, saj pogosteje sprožijo slabost kot večja. Če potujete z ladjo, se zadržujte blizu sredine plovila, kjer je bolj mirno, v avtomobilu pa se boste najbolje počutili na voznikovem sedežu. Najslabše je sedeti na zadnjih sedežih, saj je tam težje gledati skozi okno. Žal ravno tam pogosto sedijo otroci, ki so od vseh skupin najbolj dovzetni za potovalno slabost, zlasti med osmim in dvanajstim letom starosti, je pojasnil John Golding, profesor aplikativne psihologije na Univerzi v Westminstru. Posebej dovzetne za slabost so osebe, ki imajo migrene.

Pogled usmerite proti obzorju

Potovalna slabost oziroma bolezen se pojavi, ko pride do neskladja med tem, kar vidijo oči, in tem, kar zazna notranje uho. "Zato ljudem pomaga, če gledajo skozi okno in pogled usmerijo v točko na obzorju, saj tako lažje poenotijo zaznave obeh čutil. Manj ko je vidnih znakov, da se gibljemo, hujši je senzorični konflikt," pravi Golding, ki poleg tega odsvetuje branje in uporabo mobilnika med vožnjo.

Lahko poskusite z zdravili

V lekarni lahko brez recepta kupite zdravila proti slabosti, ki vsebujejo skopolamin (oziroma hioscin) ali pa antihistaminike, vendar lahko slednji povzročajo stranske učinke, kot so zamegljen vid in zaspanost, torej ne pridejo v poštev, če morate za volan. Nekatera zdravila vsebujejo učinkovino cinarizin, ki naj bi povzročala manj stranskih učinkov, užiti jih je treba dve uri prej, preden se odpravite na pot, saj vam tablete ne morejo pomagati, potem ko vam že postane slabo.
"Tudi če ne čutite slabosti, lahko pride do tako imenovane gastropareze, motnje v praznjenju želodca, zaradi katere se zdravila ne morejo učinkovito absorbirati," razlaga Golding in kot alternativo navaja obliže, ki pa jih je običajno mogoče dobiti le na recept. Kljub trditvam, da lahko ingver ublaži slabost, za to ni prepričljivih dokazov, pravi Murdinova. Prav tako ni znanstvenih študij, ki bi potrjevale učinkovitost akupresurnih zapestnic za preprečevanje slabosti.

Pozorni na dihanje

Nadzorovano dihanje je približno pol tako učinkovito kot zdravila, pravi Golding, ki priporoča, da že vnaprej vadite tehniko normalnega in enakomernega dihanja. Ljudje imamo namreč prirojeni refleks, ki zavira dihanje med bruhanjem in obratno, zato da nam pri tem ne bi kaj zašlo v sapnik. To pa pomeni, da lahko z osredotočenim dihanjem preprečimo bruhanje.

Razvijte odpornost

Na dolg rok je najbolj učinkovita rešitev postopno privajanje na potovanje. To dosežete tako, da se vozite tako dolgo, dokler vam ne postane slabo, nato se ustavite in nadaljujete pot, ko si opomorete, pri čemer postopoma povečujete prepotovane razdalje. S tem pristopom, ki se ga poslužuje tudi vojska, se možgani sčasoma navadijo na mešane signale in jih poenotijo. Vendar je ta tehnika za povprečnega človeka težko izvedljiva, zato jo je priporočljivo izvajati le pod nadzorom za to usposobljenega fizioterapevta. Poleg tega je lahko zelo situacijsko pogojena. Če se denimo navadimo na vožnjo z avtomobilom, to še ne pomeni, da ne moremo zboleti za morsko boleznijo, opozarja Golding. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta