Katja Fain iz garažnega bazena končno spet v olimpijskega

Zmago Gomzi Zmago Gomzi
09.08.2020 02:00

Dolg premor je pustil posledice, pravi Branikova plavalka Katja Fain, in upa, da bo njena pripravljenost čez nekaj mesecev spet vrhunska.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Med številnimi slovenskimi športniki in športnicami, ki so sredi marca zaradi izbruha koronavirusa morali prekiniti ali občutno omejiti svoje športne aktivnosti, je bila tudi triperesna deteljica Plavalnega kluba Branik iz Maribora - trenerka Metka Sparavec in plavalki, njuni hčerki Katja in Nika Fain, za napredek katerih skrbi prav nekdanja sijajna mariborska plavalka. Da obetavni plavalki v času najstrožjih ukrepov in priporočil ne bi ostali brez treningov, se je družina domislila zanimivega projekta. V garaži hiše na Taboru je postavila montažni bazen, dolg štiri metre in širok dva metra, v katerem sta od 11. aprila dalje 18-letna Katja in 16-letna Nika ob pomoči "plavalne gume" in pod budnim maminim očesom vsak dan trenirali po dvakrat, vmes pa se potili tudi v fitnesu. Plavalni del treninga je bil glede na velikost bazena omenjen, toda pomembno je bilo, da sta dijakinji II. gimnazije Maribor ohranili stik z vodo in lahko pilili nekatere plavalne prvine.

Andrej Petelinšek

Vse se vrti okoli enajstice

Katja je v domačem bazenu začela trenirati 11. aprila, nato je 11. maja nadaljevala treninge v Pristanu in da bi bila dosedanja sezona še naprej v znamenju številke enajst, je 11. julija nastopila na prvem tekmovanju po pandemiji, na mednarodnem mitingu v Radovljici. "Vedela sem, da se bodo poznale posledice dolgega premora, zato sem prvo tekmovanje pričakovala z negotovostjo. Toda dosežki so bili spodbudni, celo boljši, kot sem pričakovala. Škoda, da je vreme 'odplaknilo' del tekmovanja, tako da nisem imela možnosti, da bi v celoti preizkusila pripravljenost," je pojasnila Fainova, ki se je domov vrnila z zmagami na 50 in 200 m prosto, 100 m delfin in 200 m mešano. "Težko je oceniti karkoli, to je bilo šele prvo tekmovanje po izbruhu virusa. Dobili pa smo izide, na katerih zdaj lahko gradimo in jih izboljšujemo. To je nekakšna ničelna stopnička, kjer bomo začeli. Škoda, da je neurje preprečilo finalni nastop na 200 m prosto. Res me je zanimalo, kje sem in kaj zmorem. Tekma na tej dolžini je bila zame najpomembnejša, toda pred menoj je še nekaj mitingov in pokazali bodo, česa sem v tem času sposobna," je dodala Fainova, ki je v najzanimivejši tekmi, v obračunu na 100 m prosto, prehitela olimpijki Tjašo Pintar iz domačega kluba in Ravenčanko Janjo Šegel.

Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta