Levičarji so izjemni ljudje

Bojan Tomažič Bojan Tomažič
25.11.2018 03:03

Da Vinci, Michelangelo, Beethoven, Einstein, Goethe so pisali, risali in jedli z levo roko, Jimi Hendrix in Kurt Cobain sta imela kitaro obrnjeno na desno stran, a levičarji še vedno za nekatere veljajo za levake.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Canstockphoto

Med vsemi ljudmi na svetu je (le) deset odstotkov takšnih, ki so spretnejši z levo roko. Miti o levičarjih so nastali tako kot o drugih posebnežih, ki so kreativni. Zakaj so ljudje desničarji in levičarji, je misterij, čeprav se je znanost temu veliko posvečala. Bolj kot to, zakaj se na milijone ljudi vsako jutro zbuja z občutkom, da je vse obrnjeno, postavljeno napačno, je za levičarja pomembno, kako naj čim bolje funkcionira v svetu, kjer je vse narejeno za tiste, ki so spretnejši z desno.

Michelangelo je Davida ustvaril z levo roko

Inuiti so levičarje imeli za potencialne vrače in čarovnike, Inki so verjeli, da imajo zdraviteljske sposobnosti, pri severnoameriškem plemenu Zuni je veljalo, da levičarstvo prinaša srečo. Levičarji veljajo za zelo kreativne osebe, so odlični umetniki, posebno glasbeniki. Levičarji so bili Julij Cezar, Aleksander Veliki, Napoleon, Leonardo da Vinci, Michelangelo, Mozart, Beethoven, Bach, Goethe, Aristotel, Nietzsche, Charlie Chaplin, Albert Einstein, Benjamin Franklin, Mark Twain, Marie Curie, Gandhi, Kafka, Hans Christian Andersen, James Clerk Maxwell, Picasso, Jimi Hendrix, Kurt Cobain, z levo roko pišejo in jedo Bob Dylan, Paul McCartney, Bill Gates, Robert de Niro, Robert Redford, Julia Roberts, Angelina Jolie, Nicole Kidman, Jean-Paul Gaultier, Rafael Nadal, Barack Obama. Levičarja sta bila tudi Jack Razparač in Osama bin Laden, a to ne pove o levorokih nasploh dosti tehtnega, kajti velika večina morilcev in kriminalcev je desničarjev.

Bojan Tomažič

Levičar naj bi bil levak, čeprav ni

Še zdaj v mnogih jezikih uporabljajo besedo levak kot slabšalnico, nastalo od levičar. Nemški linkisch pomeni čuden, nespreten, mancino je pri Italijanih pokvarjen, oznaka levja je pri Rusih tudi žalitev. Življenje levičarjev torej tudi zdaj ni enostavno, ker je večina orodij, športne opreme, glasbenih instrumentov, šolskih miz in pripomočkov, računalniških komponent in drugega, kar uporabljamo pri vsakdanjih opravilih, narejena za uporabo desničarjev. Še nedavno so otroke tudi v naših šolah silili uporabljati pravo, torej desno roko. Tako maltretirani so bili oropani za razvijanje talentov, ki jih imajo levičarji, po statistiki, več od desničarjev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta