Luka Dončič nas v ligi NBA razvaja, Gregor Sevšek pa zaradi njega ne spi. Hvala obema!

Miha Dajčman Miha Dajčman
01.12.2019 07:03

V Ljubljani živeči Ptujčan Gregor Sevšek ponoči ne spi, ker spremlja vsak korak Luke Dončića. Vsebine o košarkarskem zvezdniku za njegove navijače in oboževalce ažurno servira na družbena omrežja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Z Luko Dončićem
Osebni Arhiv

Košarka je njegovo življenje. Do nedavnega je igral v amaterski košarkarski ligi, pred tem je resno treniral, tudi v Mariboru, zdaj je zaposlen v specializirani košarkarski trgovini v Ljubljani, svoj prosti čas pa namenja spremljanju košarke, predvsem pa Luke Dončića. "Vsak drugi dan so me s kolegom starši vozili iz Apač v Maribor na treninge košarke, od srednje šole naprej sem bil v Košarkarskem društvu Kidričevo. Košarko sem treniral 15 let. Ni bil to neki nivo, je bilo pa fajn," se svojih košarkarskih korakov spominja 28-letni Gregor Sevšek, po izobrazbi ekonomski tehnik, ki je študiral na fakulteti za šport, a študija košarkarskega treniranja še ni končal.

Youtube mu je umaknil posnetke tekem

Slovenski spremljevalci košarke Sevška poznajo predvsem po straneh na družbenih omrežjih, kjer objavlja vsebine, povezane z Luko Dončićem. Facebook stran z naslovom Navijaci Luke Doncica ima 13.500 všečkov, youtube kanal Greg's court ima 17.600 naročnikov, sledilce ima tudi na twitterju, ob navijaških profilih vsebine deli tudi na svojih osebnih. Veliko noči prebedi, da lahko z Dončićevimi oboževalci deli vrhunce tekem lige NBA, na katerih nastopa slovenski as.
Ne spomni se, kdaj je nazadnje izpustil Dončićevo tekmo, da vsako drugo noč bedi, se mu ne zdi nič posebnega: "Res se zdi, da vsako noč bedim. Ampak se da razporediti. Greš nekoliko prej spat, vstaneš nekoliko prej. Če ostane še kakšna ura spanja, je super, sicer pa se gre v službo. Je pa res, da je moj delovnik iz tedna v teden drugačen in je malo lažje, ni trpljenje, gre skozi." Prizna tudi, da na vse skupaj vplivajo tudi odlične igre Dončića: "Tako kot igra Luka ... te pokonci drži tudi konkretni adrenalin."
Na družbenih omrežjih Sevšek deli svoj pogled na dogajanje v NBA, pa zanimive statistične podatke, ki jih najde na spletu, Američani z njimi največkrat postrežejo na twitterju, Dončićevi oboževalci na Ptujčanovih straneh najdejo tudi posnetke iz zakulisja - s treningov, segrevanj pred tekmo, Dončićevih počitnic, njegovih družbenih omrežij ...

Gregor Sevšek, Dončičev "osebni analitik"
Miha Dajčman
Petnajst let je igral košarko.
Osebni Arhiv

Ko je bil Dončić dvanajstletnik

Do posnetkov s treningov, slačilnic in ogrevanj pred tekmo se dokoplje preko športnih novinarjev, ki zanimive zakulisne kadre objavljajo na svojih twitter in youtube profilih. "Pravim, da lepa beseda lepo mesto najde. Vse lahko vprašam, najhujše, kar se lahko zgodi, je, da te zavrnejo. Stopil sem v kontakt z mnogimi novinarji iz Teksasa in cele Amerike in nimajo težav z objavljanjem posnetkov. Povzamem posnetke, kjer Luka na treningu v nizu zadeva trojke in podobno - vsi imamo nekaj od tega," razloži sodelovanje z novinarji Sevšek, ki pripomni tudi, da je pred mesecem eden od njih obiskal Ljubljano: novinar Tim Cato je ob objavi reportaže za The Athletic zapisal, da je obiskal Slovenijo, da bi razumel Luko Dončića, Slovenijo in strast ljudi do Dončića.
Ptujčan opozarja na razliko med Slovenci in Američani pri dojemanju zvezdništva in neverjetnih dosežkov 20-letnega Luke Dončića. "Premalo smo ponosni na Dončića. Mi se zjutraj zbudimo, se pozdravimo, vprašamo, ali si gledal Dončića ali videl statistiko. To je zdaj že normalna jutranja debata, sredi dneva pa se na to že pozabi. V ZDA pa obstajajo šovi, nešteto njih, o tem debatirajo vseskozi. Pri njih so zato prave zvezde, ki ne gredo v pozabo kar tako. Američanom je fascinantno, da obstaja igralec, zaradi katerega smo pripravljeni spati manj - to pa njim res ni jasno," pravi 28-letni nekdanji košarkar.
Sevšek je za Luko Dončića slišal, ko je bil ta šele dvanajstletnik: "V košarkarskih krogih se je začelo govoriti o igralcu, ki 'raztura' v mlajših kategorijah. Govorilo se je o fantu iz Ljubljane, ki na turnirjih na tekmo doseže 40 ali 50 točk. Mnogi so si mislili, da to ni nič posebnega, saj gre za mlajše kategorije. Potem ko je pri 13 letih prišlo povabilo Real Madrida, je postalo jasno, da je to 'big deal'."
Takrat ga je začel spremljati bolj poglobljeno, opazoval je njegove igre v Španiji: "Pri 15 letih je bil povabljen v prvo ekipo, leto za tem je bil med boljšimi v Evroligi." Dončićev vzpon mu je dal misliti, ugotovil je, da nihče na spletu ne objavlja posnetkov vrhunskih iger Slovenca, odločil se je, da to naredi on. "Prvi posnetek je bil pravi bum, videlo ga je pol milijona ljudi, to so bile zame nepredstavljive številke. Zgodil se je hobi, povzemanje posnetkov in zdaj mi je super."

Ob kipu Dražena Petrovića
Osebni Arhiv
V dresu slovenske košarkarske reprezentance
Osebni Arhiv

Šport je tudi šov

V ZDA bi delo, ki ga opravlja Sevšek, prinašalo velik zaslužek. Kako je s tem v Sloveniji? "Nekaj malega sem dobil, a niti približno, da bi od tega lahko živel. V ZDA bi že preko youtube kanala lahko zaslužil osemkrat več kot v Sloveniji. Moja glavna publika je iz Slovenije, če bi bil Američan, bi bila zgodba drugačna."
Montiranja video posnetkov se je naučil sam, ve, da bi lahko bil boljši: "Pozanimal sem se, kako urejati posnetke, na računalnik sem si naložil najosnovnejši program za obdelavo video posnetkov, posnel akcijo na zaslonu s programom, dal v enega in uredil video. Malo zapleteno se sliši, a ni tako."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta