Mateo Kos: Umetnost je neskončna pripoved

Damijana Žišt Damijana Žišt
18.11.2018 05:45

S svojimi deli je prišel tudi na Saatchi Art, eno največjih mednarodnih spletnih strani, na kateri se združuje največ umetnikov in zbirateljev na svetu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Umetnik Mateo Kos pri ustvarjanju rad uporabi mešano 3D-tehniko.
Janez KLENOVŠEK

Vsestranskega umetnika Matea Kosa, 36-letnika iz Pivole pri Hočah, sem spoznala pred kratkim. Ob pogovoru z njim sem začutila njegovo prijaznost, nasmejanost in skromnost ter neizmerno ljubezen do življenja. In nikakor ni dajal videza, da se za njegovo podobo skriva velika strast do umetnosti, ki jo goji že od mladih nog. Ter da skozi igro intenzivnih barv in oblik, domiselnega združevanja različnih tehnik in materialov živi svoje sanje skozi slike in skulpture. In da skozi te stvaritve svetu pokaže svoja videnja in energijo. Mateo Kos se, ko najde čas, ukvarja tudi s plesom; vrsto let je plesal šov plese, predvsem hip hop, takrat je imel priložnost nastopati tudi z domačimi in tujimi glasbenimi izvajalci. Občasno se ukvarja tudi z manekenstvom, kar se mu zdi tudi neke vrste umetniško izražanje.

Njegovo najljubše delo je Nežnost v oklepu.
Osebni arhiv

Prva razstava z naslovom Znamenitosti Maribora

​"Otroštvo in del mladosti je Mateo z mamo, očetom in sestro preživel v Mariboru, nato pa sta se starša, oba priznana umetnika, pred približno dvajsetimi leti odločila za selitev v kraj Pivola pri Hočah. "Že od mladih nog čutim strast do umetnosti, saj je mama likovnica, sestra je likovna pedagoginja, oče je bil baletnik, delal je v gledališču, in jaz sem od otroštva naprej živel v umetniškem okolju, spoznaval sem tehnike, materiale, umetnike. Ko sta starša odprla galerijo v Mariboru, je bil prvi izdelek, ki smo ga prodali, moj. Po tem dogodku sem naprej razvijal umetniško strast, v srednji šoli sem pripravil prvo razstavo akvarelov in kolažev, ki je nosila naslov Znamenitosti Maribora. Vključil sem veliko motivov iz Maribora, kot so Stara trta, kužno znamenje in druge znamenitosti. Potem so me izbrali, da sem sodeloval na skupinski razstavi v Umetnostni galeriji Maribor, kar je bil zame izjemen dosežek, še posebno, ker sem bil tedaj srednješolec. Veliko znanja o različnih likovnih tehnikah sta mi dala starša, pri študiju na Fakulteti za gradbeništvo v Mariboru pa sem se veliko naučil tudi o materialih, statiki in geometriji, ki jih s pridom uporabljam pri svojem ustvarjanju. Pogosto se udeležim tudi najrazličnejših delavnic, kjer poskušam pridobiti še dodatne spretnosti in izkušnje," pravi Mateo Kos.

​Ustvarjanje v tehniki 3D

​Potem je umetniško ustvarjanje za nekaj časa dal na stran, saj se je več ukvarjal z manekenstvom in plesom. Ko pa se je znova začel več družiti z umetniki, slikarji in kiparji, so ga ti spet navdušili in prepričali, da je začel ustvarjati. Tako intenzivno ustvarja zadnjih deset let.

Nežnost v oklepu

Mateo Kos slika, ker v tem neizmerno uživa, hkrati pa ga sprošča. "S tem lahko ponovno najdem svoj notranji mir in si naberem moči." Skozi slikanje njegova domišljija zaživi in ga popelje v drugačen svet – svet barv, materialov in popolne harmonije. "Skozi svoje stvaritve lahko tako svetu pokažem svoje ideje, videnja in energijo," dodaja umetnik. Ustvarja doma v družinski hiši, zunaj ali znotraj, kjer ima atelje. Ko dobi idejo za svoje delo, uporabi različne materiale.
"Veliko mojih izdelkov je abstraktnih, zelo rad pa upodabljam konje v različnih tehnikah. Rad uporabljam mešano tehniko, to pomeni mešanje akrilnih ali oljnih barv, ki jih uporabljam skupaj z drugimi materiali in tehnikami, ki sem jih spoznal v srednji gradbeni šoli in na gradbeni fakulteti. Poleg tega obdelujem tudi stene notranjih prostorov, kjer uporabljam mešano tehniko obdelave in poslikave. In če se stranka odloči za unikatno steno namesto slike, ji z veseljem pobarvam njen bivalni prostor," dogaja sogovornik.

Motiv mladega umetnika je konj v različnih kiparskih in slikarskih tehnikah. Pogosto kar v obeh.
Osebni arhiv

Prva nagrada za skulpturo bika

​Prva samostojna likovna razstava Matea Kosa z naslovom Moje abstraktnosti je bila na ogled leta 2014 v prostorih Osnovne šole bratov Polančičev v Mariboru, nato se je selila v Galerijo Jožeta Hudolesa v Lenart. Kasneje je razstavljal po različnih slovenskih galerijah. S svojimi deli je prišel tudi na eno največjih mednarodnih spletnih strani na svetu, Saatchi Art, kjer se združuje največ umetnikov in zbirateljev. Razstavljal je tudi v tujini, leta 2016 v Gradcu in na Dunaju ter v Madridu v Gaudijevi galeriji, leta 2017 v galerijah v Barceloni, letos pa že v New Yorku, Dubaju, Tajvanu, Londonu, Gradcu in v galeriji Chateau de Lagord v Franciji, kjer je dobil prvo nagrado za skulpturo bika.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta