Morilec in posiljevalec po 40 letih priznal, da se izogne smrtni kazni

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
05.07.2020 04:35

Visalijski izsiljevalec, posiljevalec vzhodnega dela, originalni nočni zalezovalec je isti človek - morilec zlate države. Štirideset let po zločinih je, zdaj star 74 let, priznal 13 umorov v zameno za dosmrtni zapor.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nekdanji policist Joseph James DeAngelo Jr. je zdaj tudi uradno morilec zlate države.
Reuters

Joseph James DeAngelo Jr., 74-letni Američan, dolga leta iskani morilec zlate države (Golden state killer), je v ponedeljek priznal krivdo za 13 umorov. To je storil po dogovoru s tožilstvom, da zanj ne bo terjalo smrtne kazni, če zločin prizna, temveč dosmrtni zapor. Kazen mu bo sodišče izreklo avgusta, potem ko bodo imeli tisti, ki so bili zaradi zločinov prizadeti, pravico spregovoriti na sodišču.
Lov za morilcem je trajal 40 let. Sadistični zamaskirani moški je ameriško zvezno državo Kalifornijo teroriziral v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja. Ne le serijski morilec, DeAngelo je tudi serijski posiljevalec in vlomilec. Na vesti naj bi imel najmanj 50 posilstev in več kot 100 vlomov v obdobju med letoma 1974 in 1986. DeAngelo, sicer mornariški veteran, ki se je boril v Vietnamu, je bil v času svojih zločinov policist. Njegovi zločini so se v Kaliforniji zgodili v treh valovih, zato so policisti potrebovali kar nekaj časa, da so ugotovili, da za vsem stoji isti človek. Začelo se je z vlomi, takrat so preiskovalci kriminalca poimenovali visalijski izsiljevalec. V okolici mesta Visalia je namreč vlamljal v hiše, kjer so stanovali ljudje brez družin, odnašal le malenkosti, a popolnoma razdejal domove. Na žrtve je, preden je vlomil v njihov dom, prežal dalj časa. Po poldrugem letu tovrstnega teroriziranja pa je kriminalec septembra 1975 sredi noči vlomil v hišo Clauda Snellinga, ki ga je ropot prebudil. Snelling se je soočil z zamaskiranim neznancem, ki je želel z grožnjo z nožem ugrabiti njegovo hčerko. Neznanec je lastnika hiše ustrelil dvakrat, nato pa pobegnil. Snelling je umrl.

Pred dvema letoma je bil iskani dolgoletni serijski morilec, vlomilec in posiljevalec prijet.
Reuters

​Do zločinca šele s pionirsko metodo preiskave DNK

DeAngelo naj bi se bil nato preselil na območje Sacramenta in tam nadaljeval zločine. Policisti so ga takrat imenovali posiljevalec vzhodnega dela. V kasnejšem obdobju so preiskovalci njegove zločine v južnem delu Kalifornije hranili v arhivu pod naslovom Originalni nočni zalezovalec. Zločinec je vlamljal v hiše, ko so bili ljudje doma, posiljeval ženske, nato pa stanovalce umoril. Njegov modus operandi je bil, da je ponoči vlomil, zvezal moškega in mu, ko se je moral ta postaviti na vse štiri, na hrbet naložil posodo. Nato je pred očmi moškega posiljeval partnerico, z grožnjami, da bo ubil oba, če bo kakšna posoda padla na tla. Nemalokrat so bile ženske tudi ugrabljene, spolno zlorabljene in kasneje ubite. Zločinec je kasnejšim žrtvam, pa tudi policiji, velikokrat grozil po telefonu, žrtve so bile prav tako deležne obscenih klicev.

Star 72 let, si je s priznanjem zagotovil dosmrtno jeco.
Reuters

​Čas je, da to pustimo za seboj

DeAngelo je priznal 13 umorov, del sporazuma s tožilstvom je bilo tudi priznanje več posilstev, za katera pa mu, glede na kalifornijsko zakonodajo, ne morejo več soditi, saj je pregon teh zločinov že zastaral.
DeAngelo se je rodil 8. novembra 1945. Imel je dve mlajši sestri in brata. V njegovem življenjepisu piše, da je bil star devet ali deset let, ko je bil priča dogodku, ko naj bi bila dva pilota v Zahodni Nemčiji, kjer je bila takrat družina, saj je bil oče vojak, posilila njegovo sedemletno sestro.
DeAngelo se je leta 1973 poročil, njegova žena je kasneje postala odvetnica, rodile so se jima tri hčerke. O tem, kakšna zver je družinski oče, se družini ni niti sanjalo. Žena se je leta 1991 odselila od moža, julija 2018 pa vložila tožbo za ločitev.
Zanimanje za DeAngelovo priznanje je bilo tako veliko, da je moralo sodišče zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa za obravnavo najeti dvorano na univerzi v Sacramentu.

Za razpravo je sodišce najelo dvorano bližnje univerze.
Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta