Na pohodu inplanincev - planincev invalidov: Toliko različnih ljudi, en skupni cilj

Zvezdana Bercko Zvezdana Bercko
24.04.2022 04:45

Na inkluzijskih pohodih se učimo razumevati in sprejemati drugačnosti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pisana druščina pohodnikov na poti proti Plačkemu stolpu
Inplaninec

Jaz bi še šla z vami. Bilo mi je res fajn, sproščeno …, je po koncu pohoda na Plački stolp rekla ena od prostovoljk, ki so spremljale planince invalide. In verjetno delila misli vseh, več kot sto jih je bilo v pisani druščini pohodnikov akcij inPlaninec. Prišli so člani skupine Gibalno ovirani gore osvajajo (GOGO), ki je začela tretjo sezono organiziranih pohodov, nevrorazlični AMA, ki združuje ljudi z avtizmom, motnjami v duševnem razvoju ter motnjami aktivnosti in pozornosti, in Odločen korak - Slepi in slabovidni po Slovenski planinski poti. Prvič so se pohoda organizirano udeležili člani Združenja multiple skleroze Slovenije, prišli so stanovalci SVZ Hrastovec, učenci OŠ Starše, prostovoljci iz zavodov Manipura in Nefiks ter drugi prostovoljci iz Slovenije in tujine.

"Na parkirišču je zbrana velika skupina na prvi pogled povsem vsakdanjih izletnikov. A ni tako. Moje oči pričnejo zbegano pogledovati po veselo razpoloženih izletnikih. Toliko različnih ljudi, a prav vsi imajo en cilj. Osvojiti vrh pred nami. Vendar kako, bomo zmogli? V glavi se mi porajajo vprašanja, misli, čustva, skratka eksplozija vsega, kar tli v meni. Kolena se mi pričnejo šibiti, obide me rahla vrtoglavica. Oprem se na palice in nemo zrem v množico pred seboj. Potem pa zaslišim močan in glasen moški glas: 'Slepi naprej!' Sestopim s pločnika in se pridružim svoji skupini. S povsem drugačnimi mislimi in občutki zakorakam po cesti, ki se vije pred nami," je zapisala pohodnica Nataša.

"Invalidi in ljudje s posebnimi potrebami zmorejo veliko in dokazali so, da so edine prepreke v naših glavah. Lahko premikajo meje, meje možnega. Moramo jim samo dovoliti, jih podpreti in jim pustiti, da nam pokažejo, da zmorejo, da zmorejo tudi oni," pravi Jurček Nowakk, vodja odbora inPlaninec pri Planinski zvezi Slovenije. Idejo planinstva za invalide razvijajo v smeri inkluzije, to je proces, pri katerem se naučimo živeti drug z drugim, razumevati in sprejemati drugačnosti skozi spoznavanje. Planinstvo pa je okno v svet inkluzije, če si ga dovolimo odpreti. Torej inkluzijsko planinstvo ali krajše in-planinstvo. "Inkluzijski pohod je izkustveno učenje o drugačnosti, o različnosti in o zmožnostih. Spoznanje, ki nastane preko lastnega doživljanja, je vredno veliko več kot pripoved, predavanje ali prebrana beseda. Inkluzija pomeni prepletanje prostovoljcev, planincev in spoznavanje različnih invalidnosti med seboj," pa pravi Stojan Rozman, vodja skupine Gibalno ovirani gore osvajajo.

To so spoznali tudi učenke in učenci OŠ Starše, ki so pomagali pri spremstvu slepih in slabovidnih. Osnovnošolka Lucija je dejala: "Zanimiv je občutek, ko se nekdo drži tvoje roke, in čeprav da te ne pozna, 100-odstotno zaupa. Zaupajo ti tudi ljudje, ki so na vozičkih. Vsekakor je bilo zabavno in bi šla še enkrat." Mišel priznava, da ga je bilo na začetku zelo strah, vendar: "Ko sva se z gospodom spoznala, mi je bilo lažje." Jernej je našel odlično prispodobo: "Imel sem oči za dva človeka. To se mi je zdelo zelo poučno. Zelo zanimiva izkušnja. Z veseljem jo ponovim."

Miha Jakopin, član skupine Odločen korak, pa je dodal: "V večini res slepi potrebujemo pomoč, vendar kdaj pa tudi mi lahko ponudimo roko in smo v pomoč ljudem na invalidskih vozičkih. Nekaj nas je bilo, ki smo na poti prijeli za vozičke in pomagali pri vlečenju oziroma potiskanju vozička." Karel Krajnc iz SVZ Hrastovec jih je opazil. "Najbolj mi je ostala v spominu naveza, kako je pes vodnik vodil slepega, malo močnejšega možakarja, ki je vlekel invalidski voziček, zraven pa so ga potiskali še spremljevalci." Danilo Višnar pa je dejal: "Bil sem pri stolpu, kjer sem doživel nekaj lepega. Neka starejša ženska me je poljubila in me slikala. Fotografiral sem se tudi z igralko Urško Vučak Markež." Urška je ambasadorka akcije GOGO in na pohodih vedno skrbi za dobro voljo."Eden drugemu si pomagamo. No, jaz ne toliko, jaz sama sebe poskušam spraviti na vrh. Pomagajo mi mož in otroci, če je treba. Komaj čakam na naslednji pohod."

Inkluzijsko planinstvo v praksi
Zvezdana Bercko

"Hvala, da omogočate nam invalidom, da lahko doživimo naravo, razglede, ki jih drugače ne bi in bi ostali doma," se je inplaninka, ki je bila tokrat prvič na pohodu, zahvalila prostovoljcem, ki so ključni za izvedbo teh akcij. Udeleženci pohodov so namreč zelo raznoliki v svojih osebnih okoliščinah, različni so glede načina premikanja in količine pomoči, ki jo potrebujejo, tako fizične kot psihične. "A spodbujamo jih k čim večji samoiniciativnosti in samostojnosti. Dopustimo jim, da vse, kar zmorejo sami, tudi naredijo sami," pravi Jurček Nowakk.

Tovrstne akcije ne spodbujajo le h gibanju, temveč še bolj k medsebojnemu povezovanju. Inkluzijski pohodi so tudi prostor vseživljenjskega učenja o naravi, znamenitostih, odnosih, razumevanju sebe in drugih. Izkušnje z različnostmi omogočajo prilagajanje v odnosu, kar je temelj inkluzije. "Kljub kakšni nevšečnosti med pohodom nas je povezoval planinski duh, tako da smo vsi odšli z nasmejanimi obrazi. Veselimo se že naslednjih podvigov," je ob koncu dejal Tadej Raner, član delovne skupine GOGO.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta