Najboljša mlada rokometašica v ligi prvakinj je ...

Gordana Possnig Gordana Possnig
25.11.2018 01:49

Mariborčanka Tjaša Stanko je kljub rosnim letom že eden najpo membnejših členov slovenske rokometne reprezentance, v začetku decembra jo čaka nastop na evropskem prvenstvu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tjaša Stanko je udarna moč slovenske reprezentance.
Sherpa

​Petega novembra je Mariborčanka Tjaša Stanko dopolnila šele 21 let. Že konec tedna pa izredno talentirana rokometašica, ki igra na mestu organizatorke igre, odhaja na svoje tretje veliko člansko tekmovanje, tokrat na evropsko prvenstvo v Francijo. Za njo sta evropsko prvenstvo pred dvema letoma na Švedskem in svetovno prvenstvo v Nemčiji, ki ga je odlično odigrala lani. Prve rokometne korake je naredila v ženskem rokometnem klubu Branik, športno pot je nadaljevala v Zagorju, danes je članica državnih prvakinj, ekipe Krima Mercatorja. Tudi na prihajajočem prvenstvu stare celine, ki se začne konec novembra, ima z reprezentanco visoko zastavljene cilje. Kako odlična rokometašica je Tjaša Stanko, katere vzornika v otroških letih sta nekdanji hrvaški virtuoz Ivano Balić in bivša slovenska reprezentantka Anja Frešer (tudi Mariborčanka), pove dodatek, da je bila v minuli sezoni razglašena za najboljšo mlado rokometašico elitne lige prvakinj.

Kopje je letelo daleč

Tjaša se je s športom začela ukvarjati v prvem razredu osnovne šole, ko jo je oče vprašal, ali si morda želi igrati rokomet. "Takoj sem bila za in že sem bila treningu. Verjetno je na to vplivalo tudi dejstvo, da smo doma v mojih otroških letih po televiziji zmeraj spremljali šport. Ob tem sem z vrstniki veliko časa preživljala zunaj, na igrišču, kjer smo igrali rokomet in košarko. Moj prvi trener je bil Marko Čučko, ki še danes uči otroke v Mariboru prvih rokometnih korakov," je začela svojo pripoved Tjaša, ki pa v osnovni šoli ni trenirala le rokometa, ampak se je ukvarjala tudi z atletiko.

Po navadi jo ustavljata dve nasprotnici.
Igor Napast

Pri 17 letih za reprezentanco

Njen izredni talent pa je hitro opazila nekdanja rokometna selektorka Marta Bon, ki je Tjašo že pri 17-ih letih prvič povabila v člansko reprezentanco. "Povabilo v reprezentanco me je dobesedno šokiralo. Že zdaj na velikih tekmovanjih predvsem nabiram izkušnje, ki jih nikoli ni dovolj. Tudi letošnje evropsko prvenstvo bo lepa izkušnja za naprej. Zavedati se moramo, da je Slovenija v zelo težki skupini, v kateri so še Rusija, Francija in Črna gora. Želim si predvsem, da bi na prihajajočem prvenstvu prikazale dobro igro, da bi igrale dobro v obrambi in razvile svojo hitro igro v napadu. Ne gremo tja z belo zastavo, želimo si osvojiti kakšno točko," pričakovanja razkriva Mariborčanka.
Tjaša ve, da posameznik danes potrebuje tudi izobrazbo, zato kljub vrhunskemu športu študira turizem na Gea Collegeu v Ljubljani. "Zavedam se, da je šport nepredvidljiv, tu imam v mislih predvsem poškodbe, in da moram ob športu imeti tudi izobrazbo. Sreči doslej hujših poškodb nisem imela, upam da bo tako tudi v prihodnje," poudarja rokometašica, ki kot vrhunska športnica nima veliko prostega časa. "Ko ne igram rokometa, počivam, obiščem domače in počnem običajne vsakodnevne stvari, za katere med sezono, ko je veliko treningov, tekem in tudi potovanj, običajno ni časa," doda Tjaša Stanko, katere življenjska filozofija je, da verjame, da se ti v življenju vse enkrat vrne, tako dobro kot slabo.
O tem, kaj bo počela po končani športni karieri - ali bo ostala tudi po njej povezana s športom ali ne -, še ne razmišlja. "Ne vem, kam me bo zanesla pot. Veliko stvari se lahko do konca kariere spremeni," je povedala odlična rokometašica, ki jo glede na napredek v zadnjih letih gotovo čaka zvezdniška rokometna kariera.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta