Najlepše sporočilo nosijo žive cvetlice: Predlogi za zasaditve za grobove brez umetnega cvetja

Matic Sever Matic Sever
22.10.2023 03:00

Včasih smo se ob zasaditvi grobov izključno posvečali mačeham, danes se ukvarjamo z bolj vrstno pestrimi zasaditvami.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ena od številnih možnosti kombiniranja v cvetlični posodi.
Matic Sever

Pa smo že spet v času mrzličnega urejanja grobov, tudi z zasaditvami različnih okrasnih rastlin. Naj tokrat razmislek ne teče samo v smer barvnega izbora in uporabe določenih vrst rastlin, poskusimo se odpovedati plastiki in drugim umetnim materialom. Že same sveče so velika obremenitev za okolje, zakaj bi torej prilivali olje na ogenj še z umetnim cvetjem in plastiko v različnih aranžmajih? Zato predlagam sadike - živih rastlin.

Vsako leto se tudi na področju vrtnarstva določijo trendi, ki gredo v take podrobnosti, kot so barve. Ker se mi za grobove zdi to pretirano omejen pristop, se bom dotaknil malce širšega pogleda, ki se dotika predvsem grobega nabora rastlin. Če smo se včasih v jesenskem času ob zasajanju grobov skoraj izključno posvečali mačeham, se že kar nekaj let tudi na tem področju ukvarjamo z bolj vrstno pestrimi zasaditvami. Lahko bi rekli, da tudi tu velja, da se z mešanimi zasaditvami približujemo naravi. Seveda se mnogi odločajo za bolj barvite, včasih tudi pisane kombinacije, ki pritegnejo več pozornosti in v času mrzlih sivih dni lepo popestrijo vzdušje.

Skoraj belo-zeleno kombinacijo malce bolj obarvajo mačehe v svetlih barvah.
Matic Sever

Najprej …

Težko bi govorili o nekakšnih predpisih ali korakih, saj so si zasaditve zelo različne. Kadar se odločamo za mešanico rastlin, je vseeno dobro pomisliti tudi na čas po prazniku, morda celo na vso zimo. Z določeni pritlikavimi grmovnicami in zimzelenimi trajnicami tako poskrbimo za lepoto zasaditve vse do pomladi. V tem duhu je včasih pametno najprej izbrati zimzeleno osnovo in nato našo izbiro nadgrajevati s sezonsko lepo cvetočimi lepoticami.

Ciklame, hebe in navadni zimzelen tvorijo dokaj enostavno, a učinkovito kombinacijo.
Matic Sever
Skoraj belo-zeleno kombinacijo malce bolj obarvajo mačehe v svetlih barvah.
Matic Sever

Postavitev sadik

Na tem mestu bi se dotaknil še razmeščanja samih rastlin po gredici. Slednje so navadno zelo majhne in nas silijo k smotrni rabi prostora za sajenje. Še posebno v daljših in zelo ozkih gredicah se odločamo za sajenje v dveh vrstah ali cikcak postavitvi, kjer se izmenjujeta dve, morda tri različne rastline. V širših, trikotnih ali bolj kvadratastih gredicah se dobro obnese sajenje v skupine; navadno se najbolje obnese skupina iz treh sadik po posamezni vrsti rastline.

Ogrlica ali mulenbekija si je zadnja leta utrla pot na številne grobove, saj je odličen zelen dodatek cvetočim rastlinam.
Matic Sever
Pernecije bodo v posodah ali na grobu barvno lepo obogatile praznik s svojimi plodovi.
Matic Sever

Cvetlične posode

Različne, predvsem nizke posode za cvetlice so odlična izbira za dodatno obogatitev groba ali pa edina rešitev za tiste grobove, ki žal nimajo prostora za sajenje. Čeprav so lahko posode zelo enostavne, zasajene z eno samo rastlino, kot je jesenska vresa ali druga rastlina, velika večina raje posega po mešanih zasaditvah. Te posode nadomeščajo aranžmaje, zato jih zasajamo veliko bolj gosto, kot bi cvetlične posode za druge namene, kjer pričakujemo, da bodo rastline uspevale več mesecev ali celo let. Za praznik se spodobi, da je posoda že videti bujna in privlačna, kasneje bomo raje katero od rastlin odstranili oziroma spomladi nasad osvežili ali ga povsem zamenjali.

Tisti, ki imajo radi bolj tople odtenke, bodo uporabili tudi pisanolistno trdolesko z rumenimi obrobami.
Matic Sever

Kako oskrbovati

Običajno razen takoj po sajenju zaradi nizkih temperatur in precej padavin ni treba zalivati. Če grob obiščemo redno, se nam splača potrgati odcvetele cvetove predvsem ciklam in pa mačeh z večjimi cvetovi, drugega dela pa ne bi smeli imeti. Če smo izbrali rastline, ki naj bi nadaljevale rast tudi spomladi in krasile grob še v naslednji sezoni, je ključno tudi založno gnojenje. Seveda se v primeru rednega obiskovanja groba lahko odločimo tudi za dognojevanje s tekočim gnojilom, ki ga dodamo ob zalivanju, z njim pa pričnemo spomladi, ko se začne rast rastlin.

Matic Sever
Matic Sever
Matic Sever

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta