Ni pomembno samo število spolnih odnosov, ampak tudi njihova kakovost

NR
10.03.2019 02:42

Pogostejši ko so spolni odnosi, večja je verjetnost, da so pari zadovoljni v svojem razmerju, vendar le do določene točke. Vprašanje pa so pravi podatki.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Radovednost ne škodi.

Avstralci poročajo, da imajo v povprečju spolne odnose enkrat ali dvakrat na teden, Britanci priznavajo, da med rjuhe skočijo manj kot enkrat na teden, medtem ko Američani menda seksajo dvakrat do trikrat tedensko. Dejansko pa nihče točno ne ve, kako pogosto ljudje v resnici spolno občujejo. Nekateri namreč bodisi nenamerno bodisi namerno ne navedejo pravih podatkov o pogostosti svojih spolnih odnosov. Toda ocene državnih statističnih uradov temeljijo na reprezentativnih vzorcih, zato so precej uporaben pokazatelj. Na kaj sploh mislimo, ko govorimo o spolnem odnosu? Raziskovalci udeležence študij včasih kar naravnost vprašajo, kako pogosto seksajo. Drugič vprašanje zastavijo nekoliko drugače, na primer "Kako pogosto z drugo osebo sodelujete pri aktivnosti, pri kateri se vajini spolovili dotikata in pri kateri ste spolno vzburjeni?". Seveda te povprečne ocene ne odražajo odstopanj med posamezniki. Nekateri ljudje, če so v razmerju ali ne, nikoli ali skoraj nikoli ne seksajo, medtem ko drugi spolno občujejo vsak dan. Pri posameznikih se lahko stanje iz leta v leto spreminja, odvisno od števila priložnosti za seks, zdravstvenega stanja in drugih dejavnikov.

Dvajsetkrat manj kot pred desetletjem

Kako pogosto spolno občujemo, je odvisno od naših genov, biologije in življenjskih okoliščin. Če ima par spolni odnos vsaj dvakrat na teden, bo spolno občeval najmanj enkrat v tistih šestih dneh v mesecu, ko je ženska plodna. Pri tem paru zato obstaja večja možnost, da spočne otroka, kot pri tistih parih, ki imajo spolne odnose manj pogosto. Reprodukcijska sposobnost posameznikov lahko vodi k določenim načinom spolnega vedenja. To pomeni, da obstaja pri ljudeh, ki pogosto seksajo, večja verjetnost, da bodo imeli otroke in s tem ohranili svoje gene v genskem bazenu. Toda jakost gensko pogojenega spolnega nagona se lahko od človeka do človeka precej razlikuje.

Kot si želita partnerja

Večina ljudi uživa v seksu in verjame, da ta precej vpliva na njihovo zadovoljstvo v življenju. Pogostejši ko so spolni odnosi, večja je verjetnost, da so pari zadovoljni v svojem razmerju, vendar le do določene točke. Zdi se, da je ta točka dosežena, če pari spolno občujejo enkrat na teden. Izkazalo se je, da povezava med pogostostjo spolnega občevanja in dobrim počutjem pri večjem številu spolnih odnosov na teden ne obstaja. Psihološko gledano, so pari običajno najbolj srečni tedaj, ko spolno občujejo tako pogosto, kot si to želita oba partnerja.
Toda pomembno vlogo igrajo tudi percepcije para o tem, kako pogosto seksajo drugi. Pari so srečnejši, če mislijo, da več seksajo kot drugi. V okviru neke študije so raziskovalci naključno izbranim parom naložili, naj v naslednjih 90 dneh spolno občujejo dvakrat pogosteje. Pari so v tem času res občutno več seksali, vendar jim števila spolnih odnosov vseeno ni uspelo podvojiti. Po treh mesecih so bili ti pari precej slabše razpoloženi in manj jim je bilo do seksa kot parom v kontrolni skupini, ki so v okviru študije seksali enako pogosto kot prej.
Približno polovica poročenih Avstralcev je zadovoljna s pogostostjo svojih spolnih odnosov. S to je zadovoljna tudi več kot polovica neporočenih odraslih Avstralcev. Za zadovoljstvo v odnosu, tako kaže, ni pomembno samo število spolnih odnosov, ampak tudi njihova kakovost. Na spolno zadovoljstvo vplivajo predvsem dejavniki, kot so trajanje spolnega odnosa, razpoloženje, raznolikost in dobra komunikacija. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta