Odprto! Končno!

Aljoša Stojič Aljoša Stojič
09.08.2020 05:00

Vse poti vodijo v trgovino. V nedeljo pa sploh.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V nekem drugem filmu bo tako.
Andrej Petelinšek

Ste morda opazili, da so poslanci na parlamentarnih počitnicah? Težko, ker se o počitnicah dotične gospe iz strankarskih vrst upokojencev in upokojenk premleva toliko, kot bi nas vseh 90 poslancev še nadalje obkrožalo vseh 24 ur na dan. Ste morda opazili, da so bile trgovine med pandemijo ob nedeljah zaprte? Težko, ker so jih politiki in sindikati tolikokrat omenjali, da se nam je zdelo, da so še takrat, ko so v resnici bile zaprte, bile na stežaj odprte. Pa saj nismo po župi priplavali, da bi nas vnovično odprtje trgovin ob nedeljah kakorkoli presenetilo. Nam pa je, zaskrbljenim državljanom, odleglo, da je koronakriza mimo - ker drugače si ne znam razlagati, da tiščimo ljudi tja, kjer je potencialno največje virusno zlo. Medtem ko morajo ljudje v zunanjem letnem kinu sedeti "razmeram ustrezno", se lahko kupci še v nedeljo notri gnetejo razmeram neprimerno. Kdo si sploh še razkužuje roke pri vstopu v trgovino? Vsi pač ne. In kakšno sploh so ta razkužila? Jih NIJZ preverja? So biološka, ekološka, strupena? Uničijo samo viruse ali tudi kožo? Pa te maske! Jih kupec po uporabi odvrže v koš ali pa jo uporabi za vsak vstop v vse javne zaprte prostore? Kolikor vidim, jih večina maske uporablja kot totalni nezaščitni ukrep - po nekaj tednov ali celo mesecev jih ne vržejo v smeti. Visijo jim na vzvratnem ogledalu v avtomobilih. Včasih so na vzvratna ogledala vesili kopačke, psičke in plišaste Pike Nogavičke, danes se vozikajo z bingljajočimi maskami (pri desnem ušesu). Vzvratno ogledalo je po njihovem trdnem prepričanju zelo primerno za (samo)očiščenje maske; ko ta poplesava v vetriču avtomobilske klime, se z nje otresajo vsi nanjo prilepljeni bacili, virusi in druga nesnaga iz zaprtih prostorov. Tako je vedno znova absolutno čista in 100-odstotno pripravljena za uporabo.
"Ljudje, a smo lahko enako kot med karanteno zdaj solidarni s trgovkami in ob nedeljah preprosto ne hodimo v trgovine? Ko objestni kapitalist ne bo ničesar prodal, bo sam zaprl. Odgovornost je torej na nas, ne na kapitalistih. Zmoremo to?" nas je na facebooku vprašal Sam Sebastian. Da bi v nedeljo ignorirali veletrgovce, še on, svetovno priznani čarodej, ne more sčarati. Ne zmoremo niti tega.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta