Pivo kot motivacija za vadbo

NR
23.06.2019 02:06

Če želite imeti izklesane trebušne mišice, pojdite na pivo s prijatelji. Dokler ne pretiravate s pitjem, vam pivo in ostale alkoholne pijače lahko pomagajo ohraniti motivacijo za telovadbo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pixabay

Znanstveniki bodo morali opraviti še več študij, preden bodo lahko pojasnili to povezavo, toda več raziskav je že pokazalo, da ljudje, ki pijejo zmerno, telovadijo več kot ljudje, ki alkohola sploh ne pijejo. Pivovarniški mojster Mike Zamzow je v svoji pivovarni Bull Falls Brewery v wisconsinskem Wausau organiziral tečaje telovadbe, pri kateri so udeleženci po telovadbi prejeli pivo.
Zamzow meni, da tovrstni tečaji telovadbe pomagajo ljudem, da uresničijo svoje novoletne zaobljube. "Včasih pride kdo, ki ne uživa pri treningu in že razmišlja, da bi se predal, toda pri pivu mu drugi udeleženci vrnejo motivacijo in ga prepričajo, naj vztraja," je dejal Zamzow. "To se ne bi zgodilo na običajnih tečajih, kjer se ljudje po treningu takoj odpravijo domov."

Pivo kot športna pijača?

Verjetno ima Zamzow prav. Pozitivni skupinski pritisk se je v preteklih raziskavah že izkazal kot odličen motivator za telovadbo. Isto velja za praznovanje. Zmagovalne ekipe gredo po tekmi pogosto na pivo. "Toda za praznovanje sploh ni potrebna zmaga. Lahko da se počutite dobro zaradi telovadbe, ta občutek pa želite prenesti v gostilno," je dejala Leigh Leasure, izredna profesorica na univerzi v Houstonu in direktorica njihovega laboratorija za vedenjsko nevroznanost. Leasurejeva je soavtorica raziskave, v kateri so proučili povezavo med telovadbo in alkoholom ter razpoložljivimi raziskavami o tej temi.

Telovadba, alkohol in možgani

Sodeč po eni od teorij, vplivata alkohol in telovadba na isti predel v možganih. "Možgani se na telovadbo odzovejo zelo podobno kot na alkohol," je dejala Leasurejeva. Zaradi obeh sproščajo dopamin in endorfine. "Vprašanje je, ali ljudje pijemo in telovadimo iz istega razloga: da bi se spet počutili tako, kot smo se zadnjič, ko smo pili ali telovadili."
Seveda pa to velja samo, če z enim ali drugim ne pretiravamo. Če postanemo zasvojeni, se možgani ne odzovejo več podobno, je pojasnila znanstvenica. S svojimi soavtorji želi v prihodnje proučiti povezavo med dejavnostima pri študentih.
Zanima jih, ali ljudje telovadijo po alkoholu, ker jih peče vest. Lahko da nameravajo piti kasneje, lahko pa da so pili prej in se želijo počutiti bolje. Nekateri telovadijo, da pokurijo vse kalorije od alkohola, ki so ga spili prejšnjo noč, saj nihče noče "pivskega trebuščka". Raziskovalci menijo tudi, da ljudje pijejo, ker si želijo nagrado za trdo delo.
"Ponovno poudarjamo, da velja to samo za zmerno pitje," je dodala Leigh Leasure. "Glavno sporočilo je, da ljudem ni treba skrbeti za to. S to informacijo lahko zdaj tudi sprejmejo boljše odločitve o pitju in telovadbi." 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta