Prazgodovinske poslikave v Lascauxu so Sikstinska kapela kamene dobe

Zvezdana Bercko Zvezdana Bercko
20.09.2020 04:50

Pred 80 leti je naključje botrovalo odkritju prazgodovinskih poslikav v jami Lascaux v Franciji. Niso najstarejše, so pa ene najobsežnejših in najlepših, njihov pomen je v veliki meri še vedno neznan.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na večini od dva tisoč risb v jami Lascaux so upodobljene živali.
Wikipedia

Bil je 12. september 1940, ko se je Marcel Ravidat, 18-letni fant iz vasi Montignac v departmaju Dordogne v jugozahodni Franciji, s svojim psom Robotom sprehajal v okolici domače vasi. Nenadoma je pes izginil v globoki luknji. Marcel je na pomoč pri iskanju psa poklical še tri prijatelje, Jacquesa Marsala, Georgesa Agnela in Simona Coencasa. Preplezali so 15-metrski jašek in odkrili jamo, katere stene so bile poslikane z upodobitvami živali. Še sanjalo se jim ni, da so razkrili eno najpomembnejših arheoloških najdb v Evropi - jamo Lascaux. Verjetno so bili prvi obiskovalci te jame po približno 17 tisoč letih, ko je bila bivališče skupine kamenodobnih ljudi, enih od prvih umetnikov v zgodovini človeštva.

Čez nekaj dni so se fantje v jamo vrnili z župnikom Henrijem Breuilom, ki je bil poznavalec jamskih slikarij. Breuil je prvi prepoznal vrednost naključnega odkritja, naredil je tudi precej skic jamskih risb. Te skice strokovnjaki še danes uporabljajo za študijske namene, saj je originalne slikarije, ki so v jami preživele 17 tisoč let, naval obiskovalcev že v nekaj letih nepopravljivo poškodoval.

Jamo so namreč leta 1948 odprli za javnost, prvo leto jo je obiskalo 1200 ljudi, v naslednjih letih pa je obisk naglo naraščal, leta 1955 je bilo obiskovalcev že 30.000, leta 1960 100.000. Vlaga, izdihan ogljikov dioksid in druga nesnaga so povzročili rast lišajev na stenah, zato so jamo že leta 1963 zaprli za javnost, dvajset let kasneje pa v bližini odprli Lascaux II, repliko dvorane bikov.

Na 2000 podobah le en človek

Strokovnjaki z vsega sveta že 80 let skušajo razvozlati vsebino približno dva tisoč slik, kolikor so jih odkrili na stenah Lascauxa. Večina večjih podob je naslikana z uporabo mineralnih pigmentov, nekatere pa so zarezane v kamen. Veliko podob je premalo razločnih, da bi ji lahko prepoznali, nekatere so komaj vidne, zato pomen dveh tretjin slikarij ostaja neznan.

Pomen mnogih podob ostaja neznan.
Wikipedia


Na večini od dva tisoč risb so upodobljene živali, 364 je podob kopitarjev, 90 je jelenov. Prav tako so zastopani govedo in bizoni, pa še sedem mačk, ptica, medved, nosorog in človek. Dolgo je prevladovala domneva, da so slike povezane z lovom, čeprav arheologi trdijo, da pri upodobljenih živalih ne gre za vrste, ki so jih praljudje najbolj pogosto lovili. Prav tako ni podob severnih jelenov, čeprav so bili glavni vir hrane takratnih prebivalcev.

Najbolj znani del jame je Velika dvorana bikov, kjer so upodobljeni biki, konji in jeleni. Eden od štirih črnih bikov je dolg 5,2 metra in je največja žival, doslej odkrita v jamski umetnosti. Biki so naslikani v gibanju.

Na vseh risbah je upodobljen le en človek, ki ima ptičjo glavo in s predimenzioniranim spolnim udom stoji nasproti ranjenega bizona.

Manj znano je območje podob, imenovano Apsida, polkroglasta jamska dvorana, podobna apsidi v romanski baziliki. Vse stene in strop so prekriti z več tisoč kompleksnimi, prekrivajočimi se, graviranimi skicami. Glede na to, da je strop apside 1,6 do 2,7 metra nad višino tal, so morali prazgodovinski ljudje najprej izdelati oder, da so lahko poslikali strop.

Raziskave so pokazale, da so praljudje bele apnenčeve stene porisali z različnimi barvami iz zemljine, jamo pa so razsvetljevali s svetilkami, za katere so uporabljali maščobo. Pri izdelavi barv so bili iznajdljivi, saj so z uporabo različnih zemljin, pomešanih s kovinami, dobili tudi oker, rdečkaste in rumene odtenke, z manganovimi oksidi celo črno. Zemljo in prah so zmešali z vodo in to zmes s pomočjo šopov rastlin ali pa celo golimi rokami nanesli na stene, kjer so nastajale podobe. Najbolj pa preseneča natančnost risb, saj ljudje pred 17 tisoč leti niso imeli tehničnih pripomočkov za natančno slikanje po stenah. Nekateri so jamo zato poimenovali tudi za Sikstinsko kapelo kamene dobe, od leta 1979 je na spisku Unescove kulturne dediščine.

Poslikave v jami El Castillo naj bi bile delo neandertalca.
Wikipedia

Posodobitev povzročila katastrofo

Leta 2001 so v jami Lascaux spremenili klimatski sistem, da bi bolje uravnavali temperaturo in vlažnost, to pa je povzročilo okužbo z belo plesnijo, ki se je začela naglo širiti po jamskem stropu in stenah. Menijo, da so bile plesni že prisotne v zemlji, obrtniki, ki so vgrajevali klimatski sistem, pa so jih raznesli po jami, kar je omogočilo njihovo širjenje. Leta 2007 se je pojavila še nova gliva, ki je ustvarila sive in črne madeže na stenah. Januarja 2008 so zato jamo za tri mesece zaprli celo za znanstvenike in konzervatorje. Zdaj lahko izbrani strokovnjaki pod nadzorom mednarodnega znanstvenega odbora za Lascaux delajo v jami le nekaj dni na mesec.


Obiskovalci si lahko ogledajo rekonstrukcijo risb, ki so jih Francozi izdelali z milimetrsko natančnostjo. Kopija jame se imenuje Lascaux IV, v njo pa niso natančno prenesene le slike, ampak tudi jamske stene z vsemi svojimi razpokami. Rekonstruiran je tudi vhod v jamo, ki ga je četverica fantov uporabila pred 80 leti. Medtem so obnovili tudi Lascaux II, kopijo dvorane bikov. Lascaux III pa se imenuje potujoča razstava, ki gostuje po muzejih sveta.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta