Prejeli smo: Kako je poskrbljeno za varnost e-tekočin v Sloveniji?

V ZDA naj bi za boleznimi, ki jih povezujejo z uporabo elektronskih cigaret, zbolelo približno 450 ljudi, doslej pa so identificirali vsaj pet smrtnih žrtev. Dogajanje še vedno polni strani medijev po celem svetu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vejpanje po britansko
Profimedia

S potekom preiskave sta začela US FDA in CDC v sodelovanju z zdravstvenimi ekipami iz bolnišnic pridobivati bolj podrobne informacije o dejansko uporabljenih napravah in polnilih, ki so jih oboleli uporabili ali uporabljali pred pojavom simptomov. Prav tako so izdali poziv skupnost, naj na testiranje pošljejo polnila, ki so podobna tistim, ki jih navajajo obolele osebe. Tako so v laboratorijih opravili testiranje nikotinskih polnil in polnil z ekstrakti konoplje. Kot navajajo, v nikotinskih polnilih niso našli nikakršnih spojin, ki bi vplivale na zdravje posameznikov, v vzorcih polnil z ekstrakti konoplje pa so našli oljni derivat vitamina E, znanega tudi kot tokoferil acetat (vitamin E acetate). Slednji je na voljo v nekaterih trgovinah kot prehranski dodatek ali kot mazilo za kožo, v primeru inhalacije pa lahko v pljučih ustvari oblogo, ki škodljivo vpliva na normalno delovanje pljuč, ob tem pa povzroča podobne simptome, ki se pojavljajo v primerih iz ZDA. Čeprav je lahko odkritje prisotnosti kemikalije dobra sled, strokovnjaki verjetno še dolgo ne bodo mogli z gotovostjo trditi, kaj je vzrok za porast pljučnih obolenj.
Izbruh je privedel do bojazni, da bi lahko to vplivalo tudi na vejperje v Sloveniji. Vendar je treba ločiti med vejpanjem v ZDA in v Sloveniji. Poročila kažejo, da je bila večina primerov v ZDA povezana z ljudmi, ki uporabljajo prepovedano tekočino, kupljeno na ulicah - ali jih proizvajajo doma, nekatere pa vsebujejo konopljine izdelke, kot so THC, ali sintetične kanabinoide. Za razliko od ZDA vse izdelke za e-cigarete v Sloveniji za kakovost in varnost natančno ureja zakon o kemikalijah ter ZOUTPI.
To je podprla tudi prof. Linda Bauld, strokovnjakinja za javno zdravje z univerze v Edinburghu. "Zdi se zelo malo verjetno, da to povzročajo široko dostopni izdelki, ki vsebujejo nikotin, zlasti tistega, ki je reguliran v Evropi," je dejala. "Vsi dosedanji dokazi kažejo, da so vzrok nezakoniti izdelki marihuane (THC-olja). Zlasti je lahko krivec spojina, imenovana tokoferil acetat."
Paul Aveyard, profesor vedenjske medicine na univerzi v Oxfordu, je dejal: "Ti primeri so zaskrbljujoči in jih je treba preiskati, vendar je nasvet vseh uradnih organov v Veliki Britaniji ta, da je vedno bolje vejpati kot kaditi. Ta poročila teh nasvetov ne bi smela spremeniti."
Za mnenje smo se obrnili tudi na naše trgovce in vprašali, kako je poskrbljeno za varnost tekočin v Sloveniji.
Na naše vprašanje se je odzval Mate Božinović iz Pyursmoke: "Slovenski trgovci, ki prodajamo tekočine za elektronske cigarete, zapademo v dva zakona, in sicer zakon o kemikalijah ter ZOUTPI. Zakon o kemikalijah določa, da moramo imeti trgovci elektronskih cigaret in e-tekočin dovoljenje za prodajo kemikalij, dovoljenje za skladiščenje in pogodbeno najetega kemijskega svetovalca oz. svetovalko. Za vsako e-tekočino moramo od proizvajalca pridobiti varnostni list. To je dokument, ki vsebuje varnostne podatke o določeni snovi oziroma kemikaliji in podaja podatke o istovetenju snovi, nevarnih lastnostih, ukrepih ob požaru, nevarnosti za zdravje, skladiščenju in ravnanju s snovjo. Predstavlja pomembne informacije za osebe, ki prihajajo v stik z dotično snovjo, in za zdravstveno osebje, ki oskrbi posameznika, če je prišlo do nevarnih zdravstvenih stanj zaradi vpliva te snovi. Kemijski svetovalec oz. svetovalka preveri skladnost varnostnega lista s slovensko zakonodajo in ga prevede v slovenščino. Vsako e-tekočino z nikotinom je treba tudi prijaviti na urad za kemikalije. ZOUTPI pa od proizvajalcev ali uvoznikov e-tekočin zahteva še dodatne obveznosti. Vsaka e-tekočina z nikotinom, ki je dana na trg v Sloveniji, mora biti prijavljena/registrirana na NLZOH (Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano). Pri prijavi mora proizvajalec ali uvoznik predložiti naslednje:
- seznam vseh sestavin e-tekočine in emisij, ki nastanejo pri njeni uporabi, posebej za vsako znamko in za vsako vrsto, vključno s količinami teh sestavin;
- toksikološke podatke glede sestavin e-tekočine in emisij izdelka, tudi ob segrevanju, pri čemer se navedejo učinki na zdravje potrošnikov pri vdihavanju in se upošteva kakršen koli zasvojljivi učinek;
- opis postopka izdelave, vključno s tem, ali vključuje serijsko proizvodnjo, in izjavo o tem, da je postopek izdelave v skladu z vsemi zahtevami;
- izjavo o tem, da sta proizvajalec in uvoznik v celoti odgovorna za kakovost in varnost izdelka pri dajanju na trg in pri uporabi, skladni z navodili proizvajalca.
Za e-tekočine pa so zahteve ZOUTPI zakona naslednje:
- e-tekočina, ki vsebuje nikotin, vsebuje največ 20 mg/ml nikotina;
- e-tekočina, ki vsebuje nikotin, se da na trg v temu namenjenih posodicah za ponovno polnjenje s prostornino največ 10 ml;
- e-tekočina, ki vsebuje nikotin, ne sme vsebovati vitaminov, kofeina, tavrina ali drugih dodatkov in poživil, povezanih z energijo in vitalnostjo, dodatkov, ki obarvajo emisije ipd.;
- pri izdelavi e-tekočine, ki vsebuje nikotin, se uporabljajo le čiste sestavine;
- v e-tekočini se z izjemo nikotina uporabljajo le sestavine, ki v segreti ali nesegreti obliki ne predstavljajo tveganja za zdravje ljudi.
Ponovno izpostavljamo, da pri ZVS vsem uporabnikom elektronskih cigaret svetujemo, da v svojih napravah uporabljajo zgolj in le tekočine preverjenih proizvajalcev, ki jih kupimo pri preverjenih trgovcih pri nas ali v tujini, saj le te po zakonu z izjemo nikotina ne smejo vsebovati zdravju škodljive snovi. Močno odsvetujemo uporabo polnil za elektronske cigarete, ki so bile proizvedene na črnem trgu in lahko zaradi kontaminacije, uporabe neustreznih snovi in nepravilne priprave škodujejo zdravju uporabnika.
Združenje vejperjev Slovenije, predsednik Klemen Kožuh

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta