(RECEPT) Fesenjan

Zora Štok Zora Štok
18.07.2020 04:40

​Fesenjan je iranska praznična jed, izhaja iz pokrajine Gilan. Običajno jo pripravijo za družinska srečanja ob najkrajšem dnevu v letu, ko jesen preide v zimo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Potrebujemo: 

80 dag piščančjih beder brez kože
25 dag orehovih jedrc
1,2 dl sirupa granatnega jabolka
1 jušna žlica paradižnikove mezge
sol, sveže mlet poper
po 1 mala žlička mletega cimeta, kurkume in kardamoma
1 jušna žlica sladkorja
pest semen granatnega jabolka
Orehe tako temeljito zmeljemo, da se začno sprijemati. Damo jih v večjo posodo, v kateri bomo kuhali jed, prelijemo z litrom hladne vode in postimo, da zavrejo. Potem ogenj zmanjšamo in v napol pokriti posodi na zmernem ognju kuhamo, dokler ne nastane gosta zmes (okoli dve uri). Po eni uri dodamo 2 dl vode in dve kocki ledu ter premešamo, da se orehi ne primejo dna posode. Ko iz orehov nastane gosta in temna omaka, dodamo sirup iz granatnega jabolka, paradižnikovo mezgo in vse začimbe ter premešamo. V posodo potem damo meso, premešamo, da omaka obda meso, po želji dodamo še sirup, lahko tudi še solimo in popramo. Če je omaka pregosta, dodamo malo vode, potem jed v pokriti posodi na zmernem ognju kuhamo eno uro oziroma da je meso povsem mehko. Na koncu jed potresemo s semeni granatnega jabolka, po želji lahko dodamo sesekljane liste koriandra. Postrežemo z belim kuhanim rižem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta