(RECEPT) Španska tortilja

Zora Štok Zora Štok
18.02.2024 03:00

Tako pripravljena tortilja sodi med najbolj znane in priljubljene jedi na iberskem polotoku.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Potrebujemo:

  • 50 dag krompirja
  • 1 večja čebula
  • 5 jajc
  • 1 dl olivnega olja
  • sol, poper
  • ščepec mlade rdeče paprike
  • manjši šopek peteršilja
  • po želji zelena in rdeča paprika

Krompir umijemo, olupimo in narežemo na kolobarje, debele 3 do 5 mm. Čebulo narežemo na tanke polmesece; če bomo uporabili papriko, jo narežemo na kratke in tanke rezine. V večji ponvi segrejemo olje in dodamo krompir. Med mešanjem ga pečemo nekaj minut, potem dodamo čebulo. Ogenj naj bo srednje močan, krompir pečemo, dokler se ne zmehča. Potem dodamo v ponev še narezano papriko in sestavine premešamo.

V skledi stepemo jajca s soljo, poprom in sesekljanim peteršiljem, dodamo še ščepec mlete rdeče paprike. Stepena jajca zlijemo v ponev in jo rahlo stresemo (nikakor ne mešamo s kuhalnico), da se jajca lepo razporedijo. Pečemo nekaj minut (približno tri do štiri), in ko vidimo, da so jajca zakrknila, ponev pokrijemo s tako velikim krožnikom (ali uporabimo velik raven pokrov), da sega čez rob ponve. Ponev dvignemo s štedilnika in jo obrnemo na krožnik, tako da na pol pečena tortilja zdrsne iz ponve. To vrnemo na štedilnik in s krožnika (ali pokrova) tortiljo z nepečeno stranjo navzdol vrnemo v ponev. Pečemo še dodatnih pet minut oziroma da jajca popolnoma zakrknejo oziroma so povsem pečena. Pečeno tortiljo razrežemo na trikotnike ali kocke, ponudimo vročo ali hladno.

Kot pove že ime, tako pripravljena tortilja izvira iz Španije in sodi med najbolj znane in priljubljene jedi. Narezana na majhne kocke je po lokalih na voljo kot tapas. Ponekod v tortiljo dodajo tudi hrustljavo zapečeno slanino.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta