Shujševalna kura s pomarančami: Poglejte si jedilnik!

NR
19.05.2019 05:00

Znana je tudi kot bolnišnična ali medicinska dieta, saj jo pogosto predpisujejo bolnikom pred operacijami. Še zlasti je primerna za zelo debele ljudi, ki morajo nujno shujšati.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epa

S to zelo strogo dieto lahko v zelo kratkem času izgubimo veliko kilogramov, pri čemer v telo vnesemo dovolj mineralov in vitaminov za normalno delovanje organizma. Diete s pomarančami se držimo trikrat po pet dni ali po potrebi tudi krajši čas. V 15 dneh lahko tako shujšamo tudi za 15 kilogramov.
Pomaranče so bogate s pektinom in vitaminom C. Poleg tega imajo nizko kalorično vrednost in ne vsebujejo veliko maščob. Po drugi strani vsebujejo v povprečju 3,1 grama vlaknin. Te v organizmu nase vežejo vodo ter spodbujajo delovanje črevesja in povečujejo občutek sitosti.
V povprečju ima sto gramov pomaranče 47 kalorij, vsebuje pa 0,1 grama maščob, dvanajst gramov ogljikovih hidratov, 0,9 grama beljakovin, vitamine A, C in B6 ter kalij, kalcij, magnezij in železo.

Jedilnik

S to dieto v telo sicer vnašamo zelo malo kalorij, vendar veliko vlaknin. Ravno zaradi tega je primerna za paciente, ki morajo pred kakšno operacijo hitro izgubiti veliko kilogramov in okrepiti svoj organizem. Pomembno je, da se strogo držite prehranjevalnega režima in predpisanih količin živil. V nadaljevanju preberite primer jedilnikov za pet dni.
Za zajtrk vsako jutro pojeste eno pomarančo in štiri krekerje ter popijete skodelico čaja ali kave brez sladkorja.
Ponedeljek
Kosilo: ena pomaranča, kuhano jajce, lonček kisle smetane
Večerja: dva paradižnika, dve kuhani jajci, kumarica, pol glavice zelene solate
Torek
Kosilo: dva decilitra pomarančnega soka brez dodanega sladkorja, eno kuhano jajce, pol jogurta
Večerja: 125 gramov junetine, pomaranča, en paradižnik, štirje krekerji, skodelica nesladkanega čaja
Sreda
Kosilo: pomaranča, kuhano jajce, lonček kisle smetane, zelena solata, nesladkan čaj
Večerja: 125 gramov junetine, pomaranča, štirje krekerji, nesladkan čaj
Četrtek
Kosilo: 125 gramov nemastnega kravjega sira, en paradižnik in štirje krekerji
Večerja: 125 gramov junetine, štirje krekerji, dva paradižnika, jabolko
Petek
Kosilo: 200 gramov kuhanega piščančjega mesa, štirje krekerji, en paradižnik
Večerja: 500 gramov kuhane zelenjave, kuhano jajce, en paradižnik
Meso specite na rastlinskem olju. Popolnoma se izognite maščobam, kot sta maslo in margarina. Čez dan lahko popijete neomejene količine nesladkanega čaja, sokov ali vode.
Krekerji, primerni za medicinsko dieto, so lahko slani, neslani ali pripravljeni iz integralne moke. Iz naštetih sestavin si lahko spečete tudi paleo krekerje: 240 gramov mandljeve moke, 240 gramov sezama, tri velike žlice olivnega olja, trije beljaki, začimbe po želji. Vse sestavine dajte v skledo in dobro premešajte. Testo na peki papirju razvaljajte na debelino štiri milimetre, nato ga s peki papirjem vred položite na pekač in razrežite na krekerje. Te potem v pečici pri 180 stopinjah Celzija pecite približno 15 minut.

Izkušnje

Ljudje, ki so se držali te diete, poročajo, da so z njo zelo hitro izgubili veliko kilogramov in se znebili maščobnih blazinic. Neka ženska, ki se je diete držala deset dni, je v tem času shujšala za štiri kilograme. Po koncu diete je nadaljevala z zdravim načinom prehranjevanja in kilogrami se niso vrnili. Skupina debelih pacientov se je medicinske diete s prekinitvami držala tri mesece. Pacienti so v povprečju shujšali za okoli 30 kilogramov. Moška, ki sta se te diete držala enajst dni, sta se znebila devetih odvečnih kilogramov. Medicinska dieta je zelo stroga in restriktivna, vendar prinaša tudi zelo dobre rezultate. Po koncu diete se držite zdravega načina prehranjevanja, da se ne boste spet zredili.
Pomarančna ali medicinska dieta lahko ima ob pozitivnih tudi negativne učinke, kot so denimo utrujenost, brezvoljnost in pogost glavobol.
Ko se držite te diete, se morate odpovedati živilom, kot so mleko in ogljikovi hidrati. Ker vsak dan zaužijete le štiri grame maščob, vam jih utegne primanjkovati, zlasti tistih zdravih.
Pomarančna dieta lahko postane tudi dolgočasna, zlasti če se je držite dlje kot dva tedna. Medicinske diete nikakor ni priporočljivo upoštevati dlje kot tri tedne. Dieta tudi ni primerna za nosečnice, doječe matere in ljudi s kroničnimi obolenji ledvic.
Pomaranče so tudi nekoliko kisle, zato utegnejo ljudem z boleznimi gastrointestinalnega sistema ob pogostem uživanju povzročati težave. Preden tako drastično spremenite način prehranjevanja, se obvezno posvetujte s svojim zdravnikom. Obstaja tudi vrsta pomarančne diete, pri kateri lahko pet dni ali dlje pijete samo sveže stisnjen pomarančni sok. Ta dieta pravzaprav ni priporočljiva za nikogar, saj z njo v telo vnašamo premalo hranilnih snovi ter skoraj nobenih maščob in beljakovin. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta