Slovo bitij, ki so prijateljevala z dinozavri

Glorija Lorenci Glorija Lorenci
27.01.2019 05:32

Naraščajoče globalne temperature grozijo, da bodo kmalu v gnezdih morskih želv le še samičke. Spol večine želv je namreč določen s temperaturo okolja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kot teniške žogice velika jajca so iskana na črnem trgu.
Reuters

Posledice klimatskih sprememb, ki jim botruje človek, so nas zasledovale tudi v minulem letu. Izražale so se v izčrpavajočih sušah, uničujočih požarih, divjih nevihtah. Toda učinki naraščanja temperature se ne kažejo samo v ekstremnih vremenskih pojavih; imajo poguben in nepredvidljiv vpliv na številne oblike življenja na našem planetu. Vzemimo pod drobnogled morske želve.
Nova študija, objavljena v znanstveni reviji Global Change Biology, nas opozarja, da se utegne v naslednjih desetletjih zaradi temperaturnih sprememb pomembno spremeniti razmerje med samicami in samci orjaške črepahe. Do konca stoletja bo kar 76 do 93 odstotkov želvic, ki se bodo izlegle, ženskega spola. Kratkoročno, bi lahko rekli, je to prednost. Več bo gnezdenja, več jajc, a feminizacija vrste vodi k točki izumiranja, od koder več ni povratka.

Spol določa zunanja temperatura

Problem tiči v dejstvu, da je spol večine želv določen s temperaturo okolja; pojavu pravimo temperaturna determiniranost spola. Temperatura jajc je v določenem obdobju valitve odločujoč dejavnik v določitvi spola. Deluje kot stikalo, s katerim se ob določeni temperaturi okolja "prižigajo" ali "ugašajo" molekularni procesi, ki odločijo o spolu. Pojav je značilen za mnoge plazilce in tudi za nekatere vrste rib. Pri številnih vrstah želv se v hladnejših gnezdih izležejo samci, iz jajc v toplejših gnezdih pa se izležejo samice. Natančneje: pri temperaturah nad 29 °C se izleže občutno več samic kot samcev.

Reševanje orjaške črepahe
Reuters
Plen divjih lovcev na Borneu. Oblasti so zaplenile več kot 200 redkih morskih želv.
Reuters

Kako znižati temperaturo gnezdišč

Žal je učinek, ki ga napovedujejo znanstveniki, pri nekaterih populacijah morskih želv že opazen. Študija, ki so jo izvedli lani na orjaških črepahah na severnem koncu avstralskega Velikega koralnega grebena, je pokazala, da se je v enem od opazovanih gnezd izleglo kar 99,1 odstotka samičk, samcev ni bilo niti odstotek. Zato bolj črnogledi znanstveniki trdijo, da je popolna feminizacija te populacije možna že v bližnji prihodnosti, ne šele čez nekaj desetletij.
Idej, kako rešiti ta problem, ne manjka - na avstralski obali nameravajo na znana gnezdišča postaviti velike senčnike, s katerimi bi znižali temperaturo peska; toda takšni ukrepi so možni samo tam, kjer je ozaveščenost javnosti dovolj visoka. Številna gnezdišča morskih želv po svetu so namreč pogosto oropana, saj jajca v številnih kulturah veljajo za afrodiziak ali pa jih uporabljajo v tradicionalni medicini. Tudi želvovina in želvje meso sta na črnem trgu zelo iskana.

Šest vrst od sedmih je globalno ogroženih

Morske želve so metuzalemska bitja, ne le zaradi pregovorno dolge življenjske dobe, ki lahko preseže stoletje pri posameznih vrstah, ampak predvsem zato, ker predstavljajo zelo staro skupino plazilcev; najstarejši najdeni fosili segajo v obdobje perma, geološke dobe v paleozoiku, ki je potekala od pred 280 do pred 248 milijoni let. Morske želve izhajajo s kopnega, znanstveniki predpostavljajo, da so prešle v morje pred približno 200 milijoni let. V prvih 50 do 100 milijonov let je evolucija poskrbela za niz prilagoditev na novo okolje: noge so se podaljšale in plavutasto razširile, sprednje noge so večje in močnejše od zadnjih, veslajo v usklajenih zamahih, medtem ko sladkovodne želve veslajo izmenično z eno in drugo nogo. Oklep morskih želv je sploščen in hidrodinamičen, toda okončin in glave ne morejo skriti pod oklep. Zadržale pa so nekatere karakteristične lastnosti plazilcev - dihajo s pljuči, tako da morajo splavati na površino morja, da bi vdihnile zrak, obenem pa nimajo stalne telesne temperature; njihova telesna temperatura se prilagaja okolju.

Dolga pot domov

Za mnoge želve je značilna filopatrija, pojav, da odlagajo jajca tam, kjer so se same izlegle. Ko so preučevali populacijo glavatih karet na Japonskem, so ugotovili, da se živali odpravijo na dolgo morsko potovanje iz Japonske, kjer gnezdijo, v Kalifornijski zaliv po hrano, nato pa se spet vrnejo domov. Znanstveniki že dolgo preučujejo, kako je mogoče, da so morske želve tako dobre navigatorke. Danes že vemo, da se usmerjajo po zemeljskem magnetnem polju, po smeri morskih tokov, hkrati pa si pomagajo z vonjem in okusom.
Mladiči se praviloma izležejo ponoči, ko so bolj varni pred plenilci, a velja, da imajo zelo nizko preživetveno možnost; le ena želva na tisoč izvaljenih doseže spolno zrelost. Večina jih postane že ob rojstvu plen ptic na kopnem in rib v morju. V modernem času, ko so obale svetovnih morij vedno bolj pozidane, jih ogroža tudi umetna razsvetljava. Mladiči se namreč nagonsko nemudoma napotijo proti svetlejšemu obzorju, ki je nad morjem, a na umetno razsvetljenih plažah jih zavedejo viri umetne svetlobe. Odpravijo se v napačno smer in žalostno poginejo.

Preživi le ena od tisoč mladih želv.
Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta