Smučanje v Italiji: Pri Juretu je družba prešerna

Damijana Žišt Damijana Žišt
03.03.2019 02:37

V Italiji smučišča odlikujejo odlično pripravljene proge za odrasle in otroke, prijazni domačini ter odlična hrana in pijača.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jurij Prešeren in Pero Lovšin ter ena po domače
Damijana Žišt

Smučanje v Italiji ima poseben čar, še posebej, če lahko v treh dneh obiščeš nekaj smučišč, ki slovijo po odlično pripravljenih progah, prijaznih domačinih in odlični hrani ter pijači. Za nekaj dni smo na povabilo Tatjane Familio iz turistične zveze Promo Turismo obiskali področje Friuli Venezia Giulia, kjer smo preizkusili smučarske proge slovenski in hrvaški novinarji, ki smo bili z videnim in nudenim zelo zadovoljni. Spanje v čudovitih hiškah Dolomiti village v Ravasclettu, katerega področje je znano po kolesarski dirki po Italiji in spada pod Karnijske Alpe, smučanje na Svetih Višarjah, od koder je najbližja pot iz Kranjske Gore, smučanje na gori Zoncolan in Forni di Sopra, ki predstavljajo vrata v italijanske Dolomite, so naredili močan vtis.

Najmodernejši smučarski centri

Omenjena smučišča so zelo priljubljena med slovenskimi smučarji. Na otroškem smučišču v Forni di Sopra smo srečali malčke iz domžalskega vrtca, ki so tam pet dni uživali zimske radosti, na smučišču pa smo srečevali tudi odrasle slovenske smučarje. Manjkali niso niti na smučišču na Ravascletto-Zoncolani, v skoraj domačih Višarjah pa Slovencev tako ali tako ne manjka. Tam večkrat trenirajo tudi slovenske, francoske in italijanske smučarke, ker pa smo obiskali smučišče na Višarjah tik pred pohorsko Zlato lisico, so tam trenirale tudi finske tekmovalke.

Pri hiškah je savna.
Damijana Žišt

Slovenska restavracija na Višarjah

Na vrhu Višarij, kamor je mogoče priti tudi z gondolo, je majhna cerkev, nekaj restavracij in trgovinic s spominki ter slovenska restavracija, ki jo vodi Jurij Prešeren. Gostilna se imenuje Al convento, torej Pri samostanu, toda za vse je Pri Juretu, po gostilničarju Prešernu, ki v narodni noši za šankom pozdravlja številne romarje. Povedal nam je, da so njegovi predniki, Prešerni, že pred mnogimi leti prišli v Trbiž, ko je bil ta še slovenski. Odličen gostinec, ki govori slovensko, in tudi svoje otroke uči slovenščine, je po odlični hrani in pijači, ki so nam jo postregli, zaigral na harmoniko in zapel nekaj Slakovih in Avsenikovih pesmi. Tudi avstrijski gostje so poznali priljubljene slovenske napeve.

Za oči in želodec
Damijana Žišt
Tudi s kolesom gre po snegu
Damijana Žišt
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta