Sodobna prehrana: Integralno, oskubljeno in tisto vmes ...

Darinko Kores Jacks Darinko Kores Jacks
16.08.2020 04:11

Kruh brez glutena, mlečni izdelki brez laktoze, mesni (pol)izdelki brez mesa ... Pa še olja brez holesterola in menda ozaveščeni potrošniki brez (samo)kritične razsodnosti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Trgovci vse pogosteje postavljajo posebne police z domnevno bolj zdravimi živili brez te ali one domnevno škodljive sestavine.
Marko Vanovšek

Kako zdravo se bomo prehranjevali in koliko se bomo pri tem omejevali v okvirih razpoložljivega, možnega in dosegljivega, k sreči še odločamo sami. Koliko se pri tem oziramo na znanstvena dognanja ali najrazličnejše alternativne teorije, pa je prav tako stvar osebne odločitve.

Resnice niso večne

Nutricionistika - veda o prehrani - se v precejšnji meri dotika medicine. V zgodovini obeh se je pojavilo kar nekaj neizpodbitnih resnic, ki so jih nova spoznanja temeljito spodnesla. Morda se tudi nekaterim od teh nekoč v prihodnosti obeta podobna usoda. Precej stabilna (čeprav z nekaj variacijami in revizijami detajlov) pa je prehranska piramida, ki ponazarja, kako oziroma iz kolikšnega deleža živil iz različnih skupin naj bi bil sestavljen uravnotežen in uravnovešen jedilnik zdravega človeka, da zadovolji potrebe po hranilih (ogljikovih hidratih, beljakovinah, maščobah) in drugih bistvenih snoveh (vitaminih, mineralih, vlakninah pa še čem). Gre seveda za povprečne jedce brez alergij in intoleranc, za katere je preventivno samoomejevanje nesmiselno, pa naj ga še tako propagirajo razvpiti zvezdniki popkulturnega, športnega in še kakega šovbiznisa.

Kar vse pogosteje vidimo na posebnih policah, ni neka ganljiva skrb za redke bolnike, ampak predvsem dober biznis na račun množice zavedenih lahkovernežev.
Igor Napast
Skica: Eucbeniki.sio.si

Prepovedano - a le redkim

Da se nekdo iz ideoloških, verskih, ekoloških, etičnih ... razlogov odloči iz svoje prehrane izločiti tako pomembno skupino živil, kot so tista živalskega izvora, je še razumljivo, če tako nastali primanjkljaj hranil (sploh kompleksnih beljakovin in nekaterih vitaminov, predvsem B12) le zna ustrezno nadomestiti. A da bi to storil zgolj zaradi posnemanja od raznih influencerjev brez vsakršne znanstvene osnove propagiranih modnih trendov, je - milo rečeno - nespametno.

Neznan
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta